Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på provdykningen utanför Skellefteå – där ett svensk företag nu fått undersökningstillstånd i jakt på metaller för solcells- och batteritillverkning. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stockholmsföretag vill ta upp metaller ur Östersjön

Publicerad

Ett stockholmsbaserat företag har fått tillstånd att undersöka havsbotten i Östersjön i syfte att suga upp viktiga metaller som behövs i bland annat tillverkningen av solceller och batterier. 

– De här metallerna behövs för att vi ska klara den gröna omställningen, säger Peter Lindberg som är vd på Scandinavian Ocean Minerals.  

På Östersjöns havsbotten finns stora mängder metaller och mineraler. Och genom att använda ny teknik kan metaller i det översta bottensedimentet, sugas upp för att utvinnas. 

– Det har visat sig att koncentrationen är extra hög i Bottenviken. Därför har vi siktat in oss på det här området, säger Peter Lindberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta videon för att se hur det går till att ta upp mangannodulerna från havsbotten. Foto: Grafik Henrik Crona/SVT

Innehåller metaller som behövs i batterier

Mangannodulerna, som de kallas, ser ut som runda stenar och innehåller mineraler som mangan, järn, aluminium, magnesium, kisel, titan, fosfor och kobolt. Nodulerna har bildats av metalljoner som färdats med vattnet i älvarna i norra Sverige och sen hamnat i Östersjön. På havsbotten har metalljonerna samlats runt sandkorn och under lång tid växt till små runda kulor. 

– Det är väldigt rena metaller. Järnet är renare än vad ett järnbruk kan få fram. Det är som en skattkista där nere på botten, säger Peter Lindberg.

I videon får du följa med under ytan på jakt efter mineralerna – och höra hur företaget ser på miljöriskerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på provdykningen utanför Skellefteå – där ett svensk företag nu fått undersökningstillstånd i jakt på metaller för solcells- och batteritillverkning. Foto: SVT
Peter Lindberg från Norrtälje är vd för det stockholmsbaserade företaget som vill börja plocka upp mangannoduler från Östersjöns botten. Foto: Tomas Blideman/SVT