Södermalm är ett populärt område där många vill bo. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Stockholmshyra” – högre hyra på poppis adress

Publicerad

Hyresgästföreningen i Stockholm och kommunala bostadsbolagen är överens, de vill ha högre hyror för attraktiva lägen och lägre för mindre populära områden, något de kallar ”Stockholmshyra”.

Hyresgästföreningen region Stockholm har skrivit under en överenskommelse med tre kommunala bostadsbolag i Stockholm om att utveckla en ”Stockholmshyra”, det skriver de på DN debatt.

Den ska beräkna en lägenhets hyra utifrån lägenhet, hus, område och service och innebär att det blir högre hyror på attraktiva adresser i Stockholm. Det kommer också innebära att hyror sänks i mindre attraktiva områden enligt uppgifter till SVT Nyheter Stockholm.

Gradvis höjning

Hyresgästföreningen menar att dagens hyressättning inte speglar vad hyresgästerna värdesätter i sitt boende som läge, standard och kommunikationer. Istället menar de att hyrorna sätts i hög grad baserat på produktionskostnaderna och också ”orimligt mycket” på fastighetens ålder.

Hyresjusteringarna för äldre lägenheter på attraktiva adresser ska ske gradvis för att inte påverka de boende för mycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer