Här övar Stockholmskocken Sebastian Gibrand för att vinna VM-guld. Foto: Frida Jareteg/SVT

Stockholmskock laddar för att vinna VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Det är intensivt och hektiskt när Sebastian Gibrand går igenom sina tävlingsrätter en sista gång inför den stora kocktävlingen Bocuse d'Or Europe i Tallinn nästa vecka. Men Gibrand siktar på VM-guld.

Bocuse d'Or är världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Nästa vecka är det EM-titeln som står på spel och kval till det som kallas kock-VM, Bocuse d'Or i Lyon i Frankrike.

20 länder tävlar i Tallinn nästa vecka, hälften av dem går vidare till VM som avgörs i januari nästa år.

Det är samma regler i bägge tävlingarna. De tävlande ska på fem timmar och 35 minuter tillaga två rätter för 14 personer varav den ena rätten ska serveras på fat för 14 personer och den andra på tallrikar för 14 personer. Huvudråvarorna bestäms av tävlingsorganisationen.

Estniska råvaror

I Tallinn ska man tillaga estniska vaktlar och vaktelägg och hela vaktlarna måste användas. För andra rätten står estnisk havskatt i fokus.

Stockholmskocken Sebastian Gibrand som tävlar för Sverige vann silver 2019, var Nobelkock samma år och har arbetat på bland annat Oaxen Krog och Slip samt Studio Franzén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.