Stockholmskvinnor ratar p-pillret

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre köper det för femtio år sedan revolutionerande preventivmedlet i dag. Samtidigt verkar intresset för hormonfria alternativ öka.

– Vi får frågor om hormonfria preventivmedel varje dag. Jag tror att det finns en oro hos många som funderar på vad som händer i kroppen när man tillför hormoner, säger Anna Blom på RFSU-kliniken vid Medborgarplatsen.

För precis femtio år sedan godkändes p-pillret i Sverige. Ett preventivmedel som då sågs som revolutionerande.

Färre köper i dag

Men nu minskar försäljningen. Statistik från E-hälsomyndigheten visar att fertila kvinnor köper 14 procent färre p-piller och minipiller än för tio år sen.

År 2004 köpte nämligen 243 per 1.000 fertila kvinnor i Sverige ett p-piller om dagen. Ifjol var siffran nere på 209.

– Vi har ju ett utbud av många bra preventivmedel i dag och vi har sett en ökad användning av hormonspiral. Jag tror att man har tröttnat på att ta en tablett varje dag och känner att man behöver ett preventivmedel i en längre period i sitt liv, säger forskaren Ingela Lindh på Sahlgrenska.

Intresse för hormonfritt

Allra störst är minskningen i Skåne, där förskrivningen gått ner med 21 procent. Näst störst är minskningen i Stockholm med 19 procent.

Samtidigt ser RFSU-kliniken alltså ett ökat intresse för hormonfria alternativ, utan östrogen och gestagen.

SVT: Är oron för hormonerna preventivmedel befogad?

– Nej, det tycker vi inte. Alla dagens p-piller är lågdoserade och till rätt person är det ett väldigt säkert alternativ, säger Anna Blom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.