Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms stad, vill stoppa utvisningar till Afghanistan. Foto: SVT

Stockholmspolitiker kräver att utvisningar till Afghanistan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Åtta borgarråd och gruppledare i Stockholm kräver i ett gemensamt brev till regeringen och Migrationsverket att utvisningarna till Afghanistan stoppas, skriver P4 Stockholm.

Det är företrädare för Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Femistiskt initiativ som står bakom utspelet, som kommer som en reaktion på den manifestation där ensamkommande ungdomar vädjar till Migrationsverket att stoppa utvisningar till Afghanistan.

I brevet uttrycker politikerna sin oro för säkerhetsläget i Afghanistan, skriver P4 Stockholm.

LÄS MER: ”De kastade rökbomber över mig”

Socialborgarrådet vill stoppa utvisningarna

Socialborgarrådet i Stockholms stad, Åsa Lindhagen, MP, var på plats Mynttorget på onsdagen för att träffa demonstranterna. Till SVT Nyheter Stockholm säger hon att hon tycker att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas.

– I rådande säkerhetsläge tycker jag det, säger hon.

Men då går du emot regeringen?

– Jag som kommunpolitiker ser att de här ungdomarna har en otroligt svår situation. Vi ser hur den psykiska ohälsan ökar bland ungdomarna och vi vet att de riskerar att dö om vi skickar tillbaka dem till Afghanistan, så som situationen ser ut där.

Men hur ser du på den linje som ditt parti driver nu, att de här ungdomarna kommer att utvisas om de får avslag?

– På vår partikongress har vi tydligt för Miljöpartiets del tagit ställning för att vi tycker att ensamkommande som kom 2015 ska få möjlighet att stanna i Sverige. Det står jag helt och hållet bakom.

LÄS MER: Efter attacken – manifestationen flyttas till Medborgarplatsen

Men vad tycker du om ni som parti inte har drivit igenom den här politiken?

– När man sitter i olika typer av samarbeten så får man inte alltid igenom sin egen politik fullt ut. Men vi som parti har tagit tydlig ställning.

I en kommentar till SVT säger Maria Ferm, Miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor att partiet har ett kongressbeslut på att utvisningarna ska stoppas.

Via sin pressekreterare säger hon att hon besökte Afghanistan i maj och att säkerhetsläget har försämrats i landet.

”De unga personer som demonstrerar för en human politik är modiga. Många har drabbats av långa handläggningstider och skulle ha fått stanna om deras ansökningar behandlats snabbare. Vi i Miljöpartiet vill hitta lösningar på deras situation och hoppas att fler och fler partier också ser detta och svarar för hur de ska lösa situationen” säger Maria Ferm i uttalandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer