Lämna inget kvar i båten utan töm den på stöldbegärlig utrustning, uppmanar Stöldskyddsföreningen. Foto: TT

Polisen: ”En tydlig trend – stölderna av båtar ökar under vinterhalvåret”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är vinter och kyla så stoppar det inte båttjuven. Under 2017 anmäldes 2 038 båtar stulna i landet och värst drabbat är Stockholms området. Nu ser polisen att stölderna under vinterhalvåret ökar.

Att fritidsbåtarna ligger väl inpackade i presenningar på land hindrar inte tjuven – både båtmotorer och båtar stjäls. Nu ser polisen en tydlig trend att stölderna av båtar ökar under vinterhalvåret.

– Sedan början av 2017 ser vi att det har tagit fart. Våra analyser är att tjuvarna kan jobba mer ostört, säger Rino Carlsson, nationell samordnare Båtsamverkan, Polisen Stockholm.

Allra flest fritidsbåtar stjäls i just Stockholms län. Här har antalet stölder ökat med 20 procent mellan åren 2016 och 2017.

Tar bara några minuter

Det tar bara några minuter för tjuven att stjäla elektronisk utrustning ur en båt. Lika snabbt kan båten eller båtmotorn fraktas iväg med ett släp från en obevakad båtklubb.

– Det finns en hel del man kan göra för att försvåra för tjuven som att t.ex. sätta ett kulhandskelås på släpet när båten nu står uppställd på tomten/båtklubben eller att DNA-märka båt och motor, säger Lina Nilsson expertrådgivare på SSF Stöldskyddsföreningen.

Beställningsjobb

Enligt SSF är stölderna av båtar beställningsjobb och den stulna båten fraktas snabbt ut ur landet. Även båtmotorer fraktas utomlands men de hamnar också på den svenska andrahandsmarknaden. Men Rino Carlsson poängterar att det går att försvåra för båttjuven.

– Genom Båtsamverkan har vi lyckats minska stölder av båt och båtmotorer runt om i landet. Båtsamverkan innebär bland annat att båtägarna tillsammans ser om varandras båtar oavsett årstid på båtklubb/uppläggningsplats.

6 tips för en säkrare vinterförvaring

Starta Båtsamverkan. Det är viktigt att ha tillsyn på bryggor, marinor och hamnar under alla årstider.

Om båtmotorn sitter kvar på båten, se till att den är fastlåst med godkänt/certifierat lås.     

Båt, motor och utrustning bör märkas med märk-DNA. Det är en fördel om de har spårsändare och startspärr.

Förvara din båtmotor gärna inlåst så här års.

Lämna inget kvar i båten utan töm den på stöldbegärlig utrustning.

Upprätta ett ”båtkort” med alla uppgifter på din båt, motor, utrustning, märkning m.m. så det snabbt kan anmälas om någonting blir stulet. Fotografera gärna!

Källa: Stöldskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.