Foto: Daniel Wikdahl/SVT

Två poliser skadade – motdemonstranter gripna

Uppdaterad
Publicerad

Två poliser skadades i samband med demonstrationen som det rasistiska Svenskarnas parti höll i centrala Stockholm i dag. Åtta personer greps av polisen.

Dagens demonstration i centrala Stockholm blev stökig. På väg från Humlegården till Kungsgatan dök motdemonstranter upp. Svenskarnas parti möttes av slagord och stämningen var stundtals hätsk. Åtta personer greps och 28 personer avvisades från demonstrationen. Dessutom skadades två poliser i tumultet.

– En polis har tagits ur tjänst och en fortsätter jobba – hon fick något i örat. Men det är inga allvarliga skador det handlar om, sade polisens presstalesman Lars Byström under demonstrationen.

Två motdemonstranter greps

Omkring 200 anhängare till Svenskarnas parti hade samlats till demonstrationen. Partiet är ett nationalistiskt, rasistiskt parti med rötterna i Nationalsocialistisk front.

Motdemonstranter från flera organisationer, såväl fristående som politiska ungdomsförbund, bland dem SSU, samlades för att protestera mot demonstrationen.

Efter att två kraftiga fyrverkeripjäser bränts av i farlig närhet av de många åskådarna längs Sveavägen greps polisen två personer ur motdemonstrantsidan.

– Det kastas knallskott, flaskor och vattenballonger. Det kastas mest från motdemonstrationssidan. Polisen tar lite folk här och var, sade SVT:s Daniel Wikdahl vid 16-tiden på lördagen.

Ett stort polispådrag med piketbussar, ridande poliser, helikoptrar och hundar var på plats. Beridna poliser försökte få bort och skingra motdemonstranter som blockerade gatan.

Polisen hade kontroll på läget

Vid 17.30-tiden började demonstranterna skingras och eskorterades av polis ner i tunnelbanan.

– Även om det var många poliser på plats så verkade de ha bestämt sig för att hålla en relativt låg profil. De hade kontroll över situationen, säger Daniel Wikdahl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.