Vid årsskiftet upphör den subventionerade simskolan Foto: TT

Stopp för billig simskola i ytterstaden: ”Inte nått rätt målgrupp”

Uppdaterad
Publicerad

I drygt ett år har de kommunala simhallarna i Farsta, Tensta, Vällingby, Husby och Skärholmen haft subventionerade simskoleavgifter för barn. Men nästa vecka fattar den blågröna majoriteten beslut om att projektet ska slopas.

– Simskolegrupperna var fulla både före och efter subventionen, säger Centerpartiets gruppledare Karin Ernlund.

Det var i mars förra året som den dåvarande rödgrönrosa majoriteten i stadshuset sänkte priset på simskola vid fem ytterstadsbad. Målet var att fler sex-och sjuåringar i ytterstadsområdena, där simkunnigheten generellt är lägre än i innerstaden, skulle lära sig simma.

Men projektet har enligt idrottsborgarrådet inte gett det resultat man hoppats på.

– Projektet infördes utan en analys om hur man skulle nå rätt målgrupp. Inget visar att vi har nått nya målgrupper med subventionerade avgifter, säger Karin Ernlund (C), gruppledare.

Rätt målgrupp nåddes inte

Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd Foto: Stockholm stad

Bakgrunden till att projektet avslutas är att staden inte har kunnat utvärdera om de barn med störst behov av simskola har tagit del av subventionen.

– Vi har fått indikationer på att barn från andra områden har kommit till simhallen. Vi vill ju nå de barn och ungdomar i Stockholm som har en lägre simkunnighet, säger Karin Ernlund (C).

Hon fortsätter:

– En del av beslutet som ska fattas nästa vecka är att man ska kunna se var barnen som anmäler sig till simskola är skriva.

Ny modell ska inkludera föreningslivet

Den subventionerade simskolan kommer upphöra i sin nuvarande form vid årsskiftet 2019/2020. Hur den nya modellen ska se ut eller hur priserna kommer förändras är i dagsläget inte klart.

– Det får vi se. Det kan handla om tydligare information eller bättre sätt att nå ut till målgrupperna. Dessutom vill vi att den nya modellen ska inkludera föreningslivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.