Stopp för laxfisket i Strömmen

Uppdaterad
Publicerad

Det berömda laxfisket i Strömmen har fått sin dom. För att skydda vildlaxen stoppar EU-parlamentet all utsättning av odlad lax i Östersjön.

Den vilda laxen i Östersjön ska få ett bättre skydd. EU-parlamentet har beslutat att all utsättning av odlad lax i Östersjön ska stoppas.

– Galet. Det här betyder att hela laxfisket kommer att försvinna, säger Sverker Lovén, fiskebiolog Stockholm stad.

– Det är slutfiskat vid Strömmen om fyra-fem år. För laxfisket i Stockholm bygger till hundra procent på utsatt lax, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen.

Vildlaxens genetik

Bakgrunden till beslutet är att utsättningen av stora mängder odlad lax förändrar vildlaxens genetik.

– Varje älv har en genetiskt unik laxstam som är anpassad till de lokala förhållandena. När den skillnaden raderas ut försvagas laxens förmåga att överleva, säger Linda Laikre, professor i populationsgenetik vid Stockholms universitet.

Odlad lax har planterats ut i decennier för att kompensera för vattenkraftens vandringshinder. Nästan alla svenska älvar är utbyggda, och vildlaxbeståndet är i dag en spillra av vad det varit.

För stort uttag

– Utsättningarna av odlad lax leder också till ett alltför stort uttag av vildlax. Det går ju inte att se skillnad på vild och odlad lax i fisket, säger Linda Laikre.

Förbudet mot utsättning av vildlax drabbar alltså även det berömda cityfisket vid Stockholms ström, vilket utlöst kraftiga reaktioner i sportfiskekretsar.

– Det är som att mitt hjärta gråter när jag hör det här, säger Franz Eger, vice ordförande i fiskeklubben Strömstararna.

– När man står här en sommardag och får upp en lax, så underbart vacker och glänsande, det är en underbar upplevelse. Och bakom står trettio turister och fotograferar och som sedan åker hem och berättar. Det är inte bara vi fiskare – hela Stockholms stad förlorar på detta, säger Franz Eger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.