Anna Hörsne Malmborg, är enhetschef på förlossning, BB och gyn på lasarettet. Foto: TT/Privat

Stopp för Stockholmsmammor att föda i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Det hårda trycket på förlossningsavdelningarna i Stockholm får mammor att söka sig till Gotland för att föda. Men redan nu är det fullt.

– Vi har ett maxtak på totalt 50 födande per månad, säger enhetschef Anna Hörsne Malmborg.

Förlossningen i Visby har länge varit en populär plats för stockholmare att föda barn på. Förra året ökade trycket rejält på förlossningsavdelningen när både BB Sophia och Södra BB i Stockholm stängde. 

– Förra året var tufft när två förlossningsavdelningar stängde. Det blev en oväntad ökning, berättar Anna Hörsne Malmborg som är enhetschef på förlossning, BB och gyn på Visby lasarett.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Den här sommaren ser inte ut att bli lättare. Som mest kan förlossningen ta emot 50 förlossningar per månad, inklusive mammorna som är bofasta på ön. Det maxtaket kom man upp i redan i april, och likadant ser det ut de närmaste månaderna.

Har nått maxtaket

– Det är mer än fullt nu och det är mer än förra året och under juli i år har vi passerat 50-taket med råge. Vi har dessutom många föräldrar här på Gotland som ska föda, säger Anna Hörsne Malmborg. 

Hon fortsätter:

– Man får inte planera att föda sitt barn här, det är av säkerhetsskäl. Vi måste kunna ha en tillräcklig beredskap med hänsyn till antal förlossningssalar, operation och belastning på barnavdelning samt bemanning såklart.

Läs mer: Barnmorskornas bevis på överbeläggning

Brist på barnmorskor

Det har dessutom varit svårt att rekryterat barnmorskor till Gotland i år, något som annars brukar vara populärt.

– Gotland är en semesterort och barnmorskor brukar tycka om att komma hit och jobba. Men det har varit exceptionellt svårt i år. Trycket är för högt och man behöver få sin semester. Sen tror jag att de olika landstingen ger en bra deal om man stannar kvar på sin ort och jobbar.

Även om det numera är stopp för fastlänningar att föda på Gotland så ska man inte vara rädd för att söka vård om man befinner sig på ön.

– Är man på Gotland på semester och någonting händer så kommer vi aldrig neka någon vård, säger Anna Hörsne Malmborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet