Foto: SVT

Tågtrafiken igång igen

Publicerad

Mer än 11 000 av SJ:s resenärer påverkades under torsdagen av omfattande störningar i tågtrafiken mellan Märsta och Häggvik norr om Stockholm. Störningarna fortsatte in på eftermiddagen.

-Felet var mer omfattande än väntat, säger Denny Josefsson som är pressinformatör på Trafikverket.

En brand utbröt tidigt på torsdagförmiddagen i ett elställverk och orsakade trafikproblemen. Hur branden uppstod är oklart.

Sträckan som ligger mellan Uppsala och Stockholm används av både pendlare mellan städerna och mer långväga resenärer. SL uppskattar att omkring 25 000 åker pendeltågen på sträckan under en dag och enligt SJ drabbades 11 000 – 12 000 av deras resenärer.

”Konstigt problemen består”
En av de drabbade är Margareta Järnkrok från Sundsvall. Tack vare att nattåget hon åkte med till Stockholm prioriterades och tilläts passera elfelet blev hon bara måttliga 20 minuter sen. Hon är ändå besviken.

-Om man betalat för en tågbiljett bör man kunna ställa krav på att komma fram i rätt tid, säger hon.

-Ungefär hälften av de resor jag gör är försenade av olika skäl. Det är konstigt att man aldrig får någon ordning på problemen som måste bero på dåligt underhåll.

Den svenska järnvägens kapacitet och underhållningen av spåren har tidigare kritiserats. Senast för en vecka sedan inträffade ett datorfel i Västsverige som orsakade stora förseningar i spårtrafiken. Men infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd skriver till TT att lösningar dröjer.

Ska lägga förslag
”Det finns inte någon quick-fix, utan infrastrukturutveckling tar tid. Tyvärr kan aldrig heller olyckor eller bränder av det här slaget uteslutas helt, men med tydligt fokus och ökade anslag arbetar vi ständigt mot ett robustare system.”

Regeringen arbetar nu bland annat med att lägga fram ett förslag utifrån den så kallade kapacitetsutredningen som undersökt kapacitetsbristerna.

Under eftermiddagen kunde trafiken på alla fyra spår återupptas, men störningarna förväntades fortsätta.

-Trafiken har kommit tillbaka till ett normalt läge igen. Men det kan bli följdproblem för att tågen befinner sig på fel ställe. Det är ganska vanligt vid sådana här förseningar, säger Jenny Holm, tillförordnad kommunikationschef på Trafikverket.

Information om SJ:s avgångar här.

Information om pendeltågstrafik här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer