Stora problem för all tågtrafik söderut Foto: TT

Förseningar i pendeltågstrafiken söder om Stockholm efter stopp

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt störningar i pendeltågstrafiken söder om Stockholm efter flera elfel. Pendeltågen rullar sedan 12.15, men drabbas av både förseningar och inställda avgångar, enligt Trafikverket.
Vid 20-tiden på måndagskvällen uppger Trafikverket att de håller på att testköra sträckan mellan Stockholm södra och Flemingsberg. Någon prognos för när det ska vara klart finns ännu inte.

Spåren vid både Stuvsta och Årstaberg har drabbats av elfel och problem med strömförsörjningen. I Stuvsta beror felet på en nedriven kontaktledning, men det är oklart vad som ligger bakom felet i Årstaberg.

Till följ av detta stod pendeltågstrafiken söder om Stockholm stilla under hela morgonen och förmiddagen.

– Från klockan 12.15 rullar pendeltågen igen. Elfelet är inte åtgärdat, men tågen kan rulla förbi Älvsjö och Årstaberg, men inte på full kapacitet, säger Per Hansson vid Trafikverkets presstjänst

Vad innebär det för tågtrafiken?

– Det innebär att pendeltågen kommer att fortsätta att dras med följdförseningar och vissa inställda avgångar. Klockan 17 hoppas vi att elfelet ska vara helt åtgärdat.

Följdförseningar i tågtrafiken

Även fjärr- och regionaltåg söder om Stockholm drabbades under morgonen följdförseningar i båda riktningarna, bland annat mot Malmö, Göteborg och Hallsberg.

– Tågen fick då köra via Älvsjö godsbangård, men det behöver man inte göra längre, säger Per Hansson.

Då fjärrtåg och pendeltåg får dela på en sträcka med lägre kapacitet prioriteras fjärrtågen och förseningar för dessa bör därför endast bli marginella. För information om enskilda avgångar hänvisas resenärer till respektive tågbolag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer