Foto: Hasse Holmberg / TT

Tågstopp vid Sundbyberg – två tåg evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken förbi Sundbyberg stoppades på onsdagskvällen på grund av en nedriven kontaktledning. Passagerare på två tåg tvingades stanna kvar i omkring två timmar innan de kunde lämna tågen.

Klockan fem på torsdag morgon ska tågen kunna köra på spåret igen, enligt Trafikverkets prognos. Stoppet drabbar pendeltåg på linje 43 mellan Sundbyberg och Spånga.

SJ:s trafik mellan Stockholm och Västerås är nu i gång igen, men resenärer får räkna med förseningar under kvällen och natten.

–  Trafiken är påsläppt på andra spår men med reducerad kapacitet, säger Ann-Katrin Backlund vid SJ:s pressjour.

Stannade 200 meter från stationen

Det var strax efter klockan 18 som ett tåg rev ned en kontaktledning vid Sundbybergs station. Tåget fastnade omkring 200 meter från stationen, men passagerarna fick av säkerhetsskäl inte lämna tåget. Även ett pendeltåg bakom fjärrtåget stoppades. Vid klockan 20.20 hade både tågen evakuerats.

– Trafikverket skickade ut personal som kontrollerade att det gick att evakuera. Man måste kontrollera att det är en säker plats först, säger Mattias Varg vid SL:s pressjour.

Varnar för spontanevakuering

Det här är det andra tågstoppet i Sundbyberg på mindre än en vecka. I fredags flydde flera resenärer från ett tåg som stod stilla. Mattias Varg varnar för risken förenad med att på eget initiativ lämna ett tåg som har stannat.

– Det är 16 000 volt i ledningarna. Det är förenat med livsfara att evakuera utan att föraren meddelat om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.