Jan Evensson, regional kommenderingschef. Arkivbild. Foto: Maja Suslin/TT

Stor hög med grova brott hos Stockholmspolisen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu utreder polisen i Stockholm över 600 grova våldsbrott. Samtidigt klaras allt färre våldsbrott upp. Nu lovar polisen intensifierat arbete mot våldet och omprioriteringar.

– Det kommer att påverka utredningar av de lindrigare brotten negativt, säger kommenderingschefen Jan Evensson.

Polisen i region Stockholm skriver i ett pressmeddelande att de hanterar omkring 660 förundersökningar om grova våldsbrott. Det rör sig om mord och mordförsök, våldtäkter, människorov och utpressning. Regionpolischefen Ulf Johansson beskriver läget som ”ansträngt” och skriver att polisens fokus nu är att ”intensifiera arbetet mot de kriminella nätverken”.

Färre våldsbrott till åklagare

Polisen går inte in i detalj på hur arbetet ska trappas upp, men kommenderingschefen i Stockholm säger att det är dags för omprioriteringar.

– Vi måste naturligtvis prioritera och det kommer att påverka utredningar av de lindrigare brotten negativt – men vi prioriterar inte bort något. Däremot viktar vi hela tiden om våra resurser dit de gör bäst nytta, säger Jan Evensson till SVT Nyheter Stockholm.

Förra året klarades färre våldsbrott upp jämfört med året innan, visar polisens siffror över sina ärenden. I region Stockholm redovisades 4.310 våldsbrott till åklagare under 2017, vilket är 5,9 procent färre än 2016 (4.581).

– Våldsbrotten tenderar att bli allt mer svårutredda och vi har en del kvar att göra för att bli bättre, säger Jan Evensson.

Högre uppklarning av trafik- och narkotikabrott

Samtidigt ökade ärendena om flera lättutredda brott, som skadegörelse (+9,4 procent), trafikbrott (+8,9 procent) och narkotikabrott (+8,5 procent). Vissa experter menar att det tyder på att polisen utreder enklare brott för att förbättra statistiken.

Svenska dagbladet har rapporterat om att det förekommer en ”pinnjakt” inom polisen, men det tillbakavisar Jan Evensson.

– Nej, vi uppmanar inte någon att prioritera enklare brott för att förbättra statistik.

– Narkotikabrott ger otrygghet, annan kriminalitet och är ett stort samhällsproblem. Trafiken är den största brottsplatsen och innebär både lidande och till och med död ibland, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.