Det är ett kraftigt underskott på IT-specialister i Stockholmregionen, enligt handelskammarens rapport. Foto: TT

Kompetensbrist på het jobbmarknad i Stockholm

Publicerad
Stockholms arbetsmarknad går på högvarv och huvudstadsregionen lider av akut kompetensbrist, enligt en ny rapport från Stockholms handelskammare.

Arbetslösheten sjunker i Stockholmsområdet, antalet arbetslösa i Stockholm är cirka 70 000 personer vilket är 10 000 färre jämfört med för ett år sedan. Samtidigt så hotas företagen i huvudstadsregionen av akut kompetensbrist.

Det finns drygt 14 000 vakanta tjänster i Stockholm, det visar en ny rapport från Handelskammaren.Arbetskraftsbristen är värst inom IT och andra kunskapsintensiva näringar. Bristen på kvalificerad arbetskraft är enligt handelskammaren ett av de största hoten mot företagens tillväxt.

Handelskammaren påpekar också i sin rapport att arbetslösheten är ”onödigt hög”, de anser att om matchningen mellan arbetslösa och de lediga jobben fungerat bättre så skulle arbetslösheten vara betydligt lägre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer