Stockholmsenkäten 2018 visar en kraftig ökning av flickor som svarar att de har utsatts för sexbrott. Arkivbild. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT

Stor ökning av sexbrott mot flickor enligt Stockholmsenkäten

Uppdaterad
Publicerad

Sju procent av de tillfrågade flickorna i årskurs två i gymnasiet anger att de har blivit utsatta för sexuellt tvång eller våldtäkt, visar Stockholmsenkäten 2018. Det är en tydlig ökning från tidigare år då nivån legat mellan två och tre procent.

På onsdagen presenterades 2018 års Stockholmsenkäten, en undersökning som genomförs vartannat år där niondeklassare och gymnasieelever i årskurs två besvarar frågor om bland annat hälsa, livsstil och brottslighet.

Den generella trenden under de senaste åren är att en minskande andel ungdomar uppger att de utsatts för brott, men det finns ett undantag. Sedan 2002 har två till tre procent av flickorna i årskurs två svarat att de blivit utsatta för sexuellt tvång eller våldtäkt. I årets enkät uppger sju procent att de har utsatts för något av brotten.

Trots den kraftiga ökningen finns ingen motsvarande ökning av unga som uppger att de har utsatt andra för sexualbrott.

Flickor mår mycket sämre än pojkar

Undersökningen visar även att den psykiska ohälsan ökar sedan 2010, och det är tydligt att flickor mår sämre än pojkar. I årskurs två på gymnasiet uppger 44 procent av flickorna att de väldigt ofta eller ganska ofta är ledsna eller deppiga, utan att veta varför. Motsvarande siffra för pojkarna är 22 procent.

Om Stockholmsenkäten

  • En enkät som delas ut till elever i grundskolans årskurs nio och gymnasiets år två i Stockholms stad.
  • I år deltog 138 skolor i enkäten. För fristående skolor är deltagandet frivilligt, 41 procent av dem deltog i år.
  • Andelen svarande elever var 73 procent.
  • Frågorna besvaras anonymt under lektionstid och lämnas i förslutet kuvert till klassläraren.
  • Markör Marknad och Kommunikation genomförde dataninsamlingen på uppdrag av socialförvaltningen.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.