För att upprätthålla säkerheten släpptes färre åskådare in på klacksektionerna. Det var också förbjudet att ta med sig så kallade over head-flaggor. Syftet var enligt polisen att få bort de bengaliska facklorna från läktarna. Foto: TT

Lugnare på läktaren under derbyt – bara en gripen

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen var det fotbollsderby på Friends Arena. En stor publik tog sig till Arenastaden i Solna och eftersom det varit stökigt vid flera tidigare derbyn hade polisen en särskilt uttagen insats på plats, bland annat övervakning med drönare. Förutom att flera bengaler tändes blev matchen lugn.

För att försöka stävja bråk hade polisen i samråd med arrangörerna beslutat att färre åskådare ska släppas in i på klacksektionerna. Liknande publikneddragningar gjordes redan under vissa matcher i fjol.

– Syftet är att minska risken för de åskådare som befinner sig på platser där det tidigare eldats bengaliska facklor. Dessutom måste räddningspersonal kunna komma fram om någon person skadas av röken eller elden från facklorna, säger Ola Österling som är presstalesperson vid Stockholmspolisen.

I söndagens derby mellan AIK och Hammarby fortsatte supportrarnas protester mot polisens hårdare tag – den här gången genom en gemensam manifestation. Enligt en gemensam överenskommelse mellan lagens supportrar var det knäpptyst på läktarna under matchens första tio minuter. Foto: TT

Förbud mot stora tygstycken

Polisen hade också förbjudit enskilda åskådare ta med sig stora tygstycken – så kallade over head-flaggor – in på arenan. Däremot var fortfarande tifo-flaggor tillåtna.

– Anledningen är att det finns personer som tidigare gömt sig under flaggorna för att kunna maskera sig, tända bengaliska eldar eller byta kläder med varandra och det har gjort att det varit svårare för oss att identifiera vem som gjort vad, säger Ola Österling.

Är det inte risk för att polisens hårdare regler uppfattas som provocerande och skapar ännu mer oro?

– De här reglerna införs bara för att få bort de bengaliska eldarna, eftersom de är farliga och olagliga. Vi vill ha ett säkrare evenemang och en stor del av publiken tycker det är bra.

Båda lagens fans vecklade ut protestbanderoller innan matchstart. AIK med budskapet ”Rädda svensk fotboll – skrota villkorstrappan” och Hammarbys protest löd ”Svensk fotboll mot svensk polis – nationalsporten mot en myndighet i kris”. Foto: TT

Övervakning med drönare

Vid polisinsatsen var området runt Arenastaden avspärrat och övervakades med hjälp av drönare.

– Vi har haft drönarövervakning vid samtliga derbyn i år. Det har varit bra både som brottsförebyggande åtgärd och för våra polisutredningar. Flera personer har kunnat gripas och vi har kommit nått ganska långt i flera förundersökningar som gäller ordningstörande brott som upplopp, våld mot tjänsteman och misshandel.

Lugn match slutade 2-0

Förutom att flera bengaler tändes på läktarna, blev matchen lugn. Bara en person greps.

– Vi är jättenöjda från början till slut med hur alla skötte sig, säger Ola Österling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.