Demonstrationen mot Nobelcentret var välbesökt, Bibi Dickmark tycker byggnaden kan ligga någon annanstans i Sverige. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Stor protest mot Nobelcentret på Blasieholmen

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls en stor protest mot det planerade bygget av Nobel Center på Blasieholmen. Bibi Dickmark som var på plats tycker inte att det behöver ligga i Stockholm över huvud taget.

– Jag anser att allt inte behöver ligga i Stockholm. Bygg huset i Karlskoga där det hör hemma Då kan fler turister komma dit, säger Bibi Dickmark som var på plats i Humlegården för att protestera mot planerna på ett Nobelcenter.

Det var i april som kommunfullmäktige i Stockholm sade ja till att bygga det planerade Nobel Center på Blasieholmen, men protesterna har varit många från stockholmare och myndigheter. Hundratals överklaganden har kommit in, bland annat från statliga Fastighetsverket, Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Skärgårdens trafikantförening.

Idag, fredag, hölls en välbesökt demonstration på förmiddagen mot bygget utanför Nobelstiftelsens kansli. Polisen uppskattar att det var ungefär 700 personer på plats.

– Huset ska inte byggas på Blasieholmen, det är helt vansinne. Det bör istället byggas i Hagastaden där det finns en stor samling av vetenskapsmän på gångavstånd, säger Gösta Björck som protesterade mot planerna.

Oro för byggnaden, bussarna och planerna

Många som är emot centret har synpunkter på byggnadens utformning, att det är för stort, för fult eller helt fel, men inte Bo Eliasson. Han hade inga synpunkter på husets arkitektur, men anser att största problemet är trafiksituationen. Bo Eliasson menar att det kommer att bli kaotiskt  i hela city eftersom turistbussarna inte får plats på lilla Blasieholmen.

Så själva huset i sig är inte din huvudinvändning?

– Absolut inte, jag säger som många andra, bygga gärna ett Nobelhus men inte på Blasieholmen. Det kommer att skapa en trafiksituation vi inte är vana vid i den här staden, säger Bo Eliasson.

Tycker bygget är skandalöst

Monika Ström tycker däremot att byggnaden är ett ”förfärligt monster”.

– Jag är här för att det är en möjlighet att stå emot detta skandalösa bygge, utav denna bunker som de sätter upp och istället river kulturmärkta byggnader. Stockholmarna är fruktansvärt emot detta, säger Monika Ström och fortsätter:

– Jag är en moderat och är så besviken på mitt parti så jag vet inte vad jag ska rösta på i nästa parti. Ingen lyssnar, utan det bara serveras till folket att ”så här gör vi”, och det tycker jag är skandal utan like.

Ritningarna för Nobelcentret är resultatet av en internationell arkitekttävling där elva bidrag tävlade. Tävlingen startade sommaren 2013 och resultatet stod klart under våren 2014. Vinnare blev förslaget från David Chipperfield Architects Berlin.

Bland annat Stockholms stadsmuseum, Skönhetsrådet och Länsstyrelsen var starkt kritiska till bygget intill Nationalmuseet. Framför allt handlade kritiken om att byggnaden skulle påverka kulturhistoriska värden och stadsmiljön på ett negativt sätt och att byggnaden var för stor.

Vissa förändringar gjordes i förslaget till Nobelcentret efter kritiken. På ytan är de nuvarande ritningarna inte så olika det tidigare förslaget men byggnaden blir både kortare och lägre.

Planen är att bygget ska sättas igång under 2017 och att Nobelcenter ska öppna 2019.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Nobelcenter

Mer i ämnet
Demonstrationen mot Nobelcentret var välbesökt, Bibi Dickmark tycker byggnaden kan ligga någon annanstans i Sverige. Foto: SVT
”Bygg huset i Karlskoga”, tycker Bibi Dickmark om Nobel Center. Foto: SVT
Bo Eliasson anser att Blasieholmen kommer bli ett enda busskaos med en Nobelbyggnad. Foto: SVT
Monika Ström tycker Nobelcentret är en bunker och mycket besviken på politikerna. Foto: SVT