• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Visa alla (4)

Man räddad efter sex timmar – satt fast i schakt

Publicerad

Räddningstjänst larmades klockan 07.17 om att en person satt fast i ett schakt. Efter flera timmars räddningsinsats kunde en man räddas ur schaktet strax efter klockan 13.

Enligt räddningstjänst befann sig en person flera meter ner i ett ventilationssytem och det var oklart varför och hur mannen har kommit dit.

– Det är nog så att personen frivilligt krupit in i ventilationssystemet och nu befinner sig i schaktet i en fastighet, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör Storstockholms räddningscentral.

En person fast i ett schakt i Vasastan – stor räddningsinsats Foto: Janne Åkesson Swepix

Stort räddningspådrag

Under morgonen deltog 16 personer i räddningsarbetet och ytterligare hjälp tillkallades för att få loss och hitta personen.

– Vi hör var personen befinner sig, men det går inte att lirka ut hen med rep. Vi måste forcera en vägg för att få loss personen, sa Hans Eriksson till SVT på förmiddagen.

Foto: SVT

Ett slutet rum

Enligt räddningsledare Hans Eriksson arbetade räddningspersonalen i skift för att hitta det slutna rum där personen befann sig i och ett externt bolag som enbart arbetar med att skära upp betong var på plats.

– Det ett hårt arbete att ta sig genom betongen som inte heller får rasa ner på vederbörande som ligger där nere. Vi har också klättringspersonal på plats.

Enligt räddningstjänsten pågår det inget byggarbete i huset.

Schaktet inte med på ritning

Strax efter klockan 13 kunde mannen räddas ur schaktet.

– Räddningspersonalen borrade upp ett hål en meter ovanför där mannen låg i schaktet, som inte fanns på någon ritning. Han har antagligen ramlat ner från taket – ett fall på 25 meter, säger Ulf Blomqvist räddningsledare Storstockholms räddningscentral.

Anmälan om olaga intrång

Mannen är förd till sjukhus med oklara skador. Polisen kommer att upprätta en anmälan om olaga intrång.

– Mannen har tillträtt ett område som han inte haft något skäl att vara på därför skriver vi en anmälan, säger Mats Eriksson, presstalesperson hos polisen i Stockholm.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer