Foto: Henrik Montgomery / TT

Stor satsning på barnonkologin

Publicerad

Det ska bli fler vårdplatser för cancersjuka barn på Astrid Lindgrens barnsjukhus på Karolinska. Totalt handlar det om åtta nya platser. Men den stora utmaningen blir nu att rekrytera personal.

Karolinska sjukhuset har fått extrapengar från Stockholms läns landsting. Det handlar om 32 extra miljoner som ska öronmärkas för barnonkologin. Pengarna ska skapa åtta nya vårdplatser och med dagens 14 platser, så är det en stor ökning.

– Det är mycket glädjande och verkligen på tiden, platserna utlovades för länge sedan. Det är på tiden att marginalerna är på barnens sida, säger Carina Kamp, ordförande för Ideella stödföreningen Barncancerfonden Stockholm Gotland.

Platserna räcker inte till

Om knappt ett år går flytten till Nya Karolinska och då kommer alltså 22 barn att kunna vårdas samtidigt på avdelningen. Behovet är stort, för idag händer det ofta att barn tvingas vara på andra avdelningar när plasterna inte räcker till.

– Vården kräver en familjeanpassad vårdsituation, om det inte finns tillräckligt med specialister kan barnen inte vårdas på barnonkologen där föräldrar och syskon kan vara tillsammans. Det som då sker är att barnen hamnar på andra vårdavdelningar med personal som inte har den rätta specialistkompetensen, säger Carina Kampe.

Stort behov av sjuksköterskor

Men åtta nya platser är inte bara ett glädjebesked. På onkologen har man länge haft stora problem att hitta personal och bristen på sjuksköterskor har varit stor. För att täcka personalbehovet till nästa höst behöver man just nu rekrytera 17 sjuksköterskor och tio barnsköterskor.

De nya platserna ska finnas på plats när man flyttar in i det nya sjukhuset hösten 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer