Foto: Brottsplats Sthlm

Stora skador efter vattenläcka i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Vattenläckan i Bromma är nu under kontroll. Det var klockan 08.27 som larmet kom om att stora mängder vatten rann ut på Bergslagsvägen och Bällstavägen vid Islandstorget i Bromma.

– Vi har haft en omfattande vattenläcka, en ledning som har brustit och tagit med sig hela vägen, som följd säger Morat Malm på Stockholm Vatten.

Vid 11.30-tiden, cirka tre timmar efter att larmet kom, meddelade Stockholm Vatten att läckan var under kontroll och att det inte längre sprutar vatten. Men skadorna hann bli stora.

– Vi har väldigt många källaröversvämningar. Flera villor har tagit väldigt mycket stryk av det hela. Räddningstjänsten är här och hjälper till att pumpa ur, säger Morat Malm på Stockholm Vatten.

”20 hus berörda”

Räddningscentralen var tidigt med personal på plats för att bistå Stockholm Vatten att få bort vattnet från de fastigheter som hotades. Samtidigt arbetade de med att försöka lokalisera läckan och stänga av vattnet, något man alltså lyckades med vid 11.30.

– I nuläget är det 20 hus som är berörda. Vi har pumpar på plats och fler pumpar på väg för att få ut vattnet från husen, säger Christer Wahlström på Räddningscentralen Mitt till SVT Direkt.

”Det bara forsar”

Flera personer som bor i närheten samlades vid läckan. SVT:s reporter på plats, Carol Atallah, pratade med en av dem, Helene Ohlqvist, som upptäckte att något var fel i morse när hon bara fick varmvatten i kranen.

– Det började med att det var dåligt tryck i kranen. Jag förstod att något var fel, säger hon.

Helene bestämde sig för att ta en morgonpromenad till platsen för läckan och blev förvånad över mängden vatten.

– Det är jättemycket och bara forsar. Det finns små hus där med källarvåningar och det är nedförsbacke så det kanske kan bli översvämning. Det känns lite läskigt, säger Helene Ohlqvist.

Larmet kom 08.27

Larmet kom in vid kl 08.27 under lördagsmorgonen.

– Det är flera personer som har larmat om att det inte går att köra på vägen för stora vattenmassor, säger Per Fahlström Stockholmspolisens presstalesperson.

Att tänka på när vattnet släpps på

• Låt vattnet rinna några minuter.

• Vattnet kan vara lite missfärgat och att innehålla luft. Det försvinner efter ett par minuter.

• Missfärgningen är inte farlig utan är rost från ledningarna. Vänta med att tvätta så att inte kläderna blir missfärgade.

Källa: Stockholm Vatten och Avfall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.