– Man ska inte kalla mina skulpturer klätterskulpturer men med ett viss mått av varsamhet – och med de vuxnas hjälp, så kan man nog hitta en balans där barnen kan vara nära och krypa under, säger konstnären Eva Hild. Foto: SVT

Två ton aluminium ska förgylla Djurgårdspromenaden

Uppdaterad
Publicerad

Sex stora skulpturer kommer under sommaren pryda Djurgårdsbrunnsvikens båda sidor. Med böljande former av aluminium och stora hålrum så vill konstnären Eva Hild rama in Djurgårdens natur.

– Det känns väldigt roligt att få komma ut i en så offentlig miljö där människor och även naturen kan interagera med mina verk. De handlar väldigt mycket om det inre rummet och hålrummet, om hur de vrider och vränger sig. I den här miljön får skulpturerna samverka med sin omgivning, säger skulptören Anna Hild.

Utställningen som är tillfällig kommer att pågå under hela sommaren fram till den sista augusti, och är ett samarbete mellan Kungliga Djurgårdens förvaltning och Galleri Andersson/Sandström.

Det är för andra året i rad som Djurgårdens besökare får ta del av skulpturer, förra året ställde konstnären Tony Cragg ut sina verk längs med viken.

Väljer aluminium framför brons

Eva Hild har tidigare arbetat mycket med stengodslera men här är det böljande former gjorda av aluminium.

– Aluminium är lätt ett material som känns modernt och har inte den tyngden som bronset har. Mina former utstrålar ofta en lätthet och tunnhet, därför väljer jag aluminium, säger hon.

”Man ska inte kalla mina skulpturer klätterskulpturer”

Skulptören Eva Hild har mottagit flera priser för sitt konstnärskap bland annat Lizzie Arles skulptörpris och nyligen det prestigefulla The Barnett and Annalee Newman Foundation Award.

Nu hoppas hon på att besökarna kommer att gå nära för att utforska hennes verk, men poängterar att de inte är en plats för barn att klättra på. 

– Man ska inte kalla mina skulpturer klätterskulpturer men med ett viss mått av varsamhet – och med de vuxnas hjälp, så kan man nog hitta en balans där barnen kan vara nära och krypa under.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.