Ett signalfel söder om Stockholms central orsakade tågstopp och förseningar under större delen av torsdagen. Foto: SVT

Stora förseningar i Stockholms tågtrafik

Uppdaterad
Publicerad

Ett omfattande signalfel mellan Stockholm södra och Stockholm C har orsakat förseningar i tågtrafiken.

Enligt Trafikverket påverkar detta förseningar för fjärrtåg mellan Stockholm C och Norrköping/Malmö/Hallsberg/Göteborg/Eskilstuna samt alla SL:s pendeltåg. Däribland linje 35, 36 och 38 mellan Nynäshamn/Västerhaninge/Södertälje C/Tumba och Stockholm C samt vidare norrut.

– I och med att vi delar spår med järnvägstrafiken så påverkas alla tåg som är på väg till och från Stockholm söderifrån, säger Lovisa Åbom, presskommunikatör på SL.

Trafikverkets reparatörer är på plats och beräknar att felet kan vara åtgärdat klockan 11.20. Dock får resenärer räkna med följdförseningar.

Lång tågkö

– Just nu står tågen i kö för att få köra mellan Stockholm C och Stockholm södra. Det går alltså tåg, men det går väldigt långsamt, säger Lovisa Åbom.

– Signalsystemet, som är ur funktion, känner av var tågen befinner sig. Orsaken till att det går långsamt är att vi måste köra signalsystemet manuellt. Det betyder att lokförarna kör tågen via radiokontakt med Trafikverket. Då måste de köra så pass långsamt att de upptäcker och hinner stanna för eventuella hinder, förklarar Johan Tjerneng, presskommunikatör på Trafikverket.

Läs mer: Vad betyder signalfel – egentligen?

Ta andra resvägar

Det var vid 08.30-tiden som Trafikverket, och i sin tur SL, fick larm om att det uppstått ett signalfel på den drabbade sträckan. SL hänvisar nu alla sina tågresenärer till att försöka ta alternativa resvägar.

– Eftersom det inte är totalstopp i trafiken så har vi inga ersättningsbussar ute just nu, säger Lovisa Åbom, presskommunikatör på SL.

Uppdatering 13:25 Signalfelet är lagat, men trafiken dras fortfarande med förseningar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer