Stora hyreshöjningar vid renovering anses onödiga

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Hyresgästföreningen är hyreshus rena vinstmaskinerna, och de anser därför att det inte finns någon anledning för värdarna att höja hyrorna så pass mycket som man gör idag vid stora renoveringar.

ABC har tidigare berättat hur många hyresgäster tvingas flytta när hyran höjts efter att lägenheten renoverats, idag skriver Hyresgästföreningen i en debattartikel i Svd att fastighetsägarna tjänar så pass mycket att de höga höjningarna inte behövs.

En rapport från Boverket har visat att en fjärdedel av alla hyresgäster lämnar sin lägenhet för gott för renovering, många pga att de inte har råd med den nya hyran, ett stort problem enligt Hyresgästföreningen Stockholm.

– Många har ju inte så stora marginaler, många har bott länge i sin lägenhet och vill bo kvar, men har inte möjlighet att flytta tillbaka efter renoveringen, säger Marina Fredriksson, ordförande i Hyresgästföreningen Stockholm.

Hyresgästförening har analyserat 15 privata stora fastighetsföretag med totalt över 60.000 lägenheter som gör en vinst på drygt 20.000 kronor per lägenhet och år, och de menar att värdarna gör så stor vinst att det borde räcka för upprustningar som inte raserar de boendes ekonomi.

– Det är ju inte så att vi hyresgäster inte förstår att det kostar att renovera, men där kan man ju prata om vad som måste göra i fastigheten. Man behöver inte blåsa ut en lägenhet för att man ska göra ett stambyte, säger Marina Fredriksson.

Billy Mc Cormack, vd för Fastighetsägarna Stockholm säger att hyreshöjningar efter renoveringar bara är en liten del i ett mycket stort problem, ett problem som är Stockholms bostadsmarknad.

– I en väl fungerande bostadsmarknad ska det här inte vara ett problem, det ska finnas en plats för alla. Det här är något som vi ser idag, det finns ett växande socialt bostadsproblem. Det finns ju väldigt många som har svårt att hitta en plats på bostadsmarknaden. Vi måste se till att det finns en bostadsmarknad där alla, oavsett plånbok, hittar någonstans att bo, det är det vi måste se till, säger Billy McCormac.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer