Det kommer att ta lång tid att släcka branden i deponihögarna på Gladö avfallsanläggning. Foto: Marco Blomberg/Sthlmnews

Storbrand på Gladö avfallsanläggning

Uppdaterad
Publicerad

Under natten brann det kraftigt i avfallshögar på Gladö återvinningsanläggning söder om Stockholm. Branden är under kontroll, men det kommer att lukta brandrök under lång tid framåt.

Larmet om branden kom strax efter halv tre på fredagsmorgonen.

– När vi kom fram så brann det med full fyr, säger Lennart Meijer som är operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Personal från fyra stationer var på plats för att bekämpa elden. Vid halvsjutiden var den under kontroll och räddningstjänsten kunde lämna.

– Då lämnade vi över till företaget som har en organisation för brandbekämpning. De fortsätter nu med att gräva ut och släcka efter hand, säger Lennart Meijer.

Obehaglig lukt

Det brinner i två stora högar med deponimaterial, totalt rör det sig om ett område på 20 gånger 70 meter. Och det kommer att brinna länge. Det tar tid att släcka den här sortens bränder när de fått fäste.

– Det gör att det kommer att lukta brandrök under lång tid. All brandrök är farlig, men den är inte i höga koncentrationer. Däremot så luktar den obehagligt, säger Lennart Meijer.

Vad som startade branden är än så länge oklart. Polisen kommer att  göra en utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.