Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: TT

Störningar i landstingets IT-system

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms läns landsting drabbades under lördagen av ett stort datorhaveri och några anställda var oroliga att deras patienter skulle fara illa. Men nu meddelar landstinget att problemet är löst.

Flera av Stockholms landstings vårdverksamheter drabbades av IT-störningar under lördagen. Personal kunde inte logga in i datorerna och därför hade de svårt att ta del av patientjournalerna.

– Det var ett allvarligt läge och vi hade omfattande störningar, säger Anna Nergårdh, chefsläkare på SLL.

Danderyds sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge, Södersjukhuset och ambulansverksamheten påverkades av datorhaveriet.

”Patientsäkerheten hotad”

Enligt anställda som SVT Nyheter var i kontakt med rådde en kaotisk situation och de var rädda att deras patienter skulle fara illa, eftersom patientjournalerna var svåråtkomliga.

– Journalerna innehåller allt rörande patienten, till exempel blodprovssvar, mätvärden, remisser, röntgen och man får veta varför patienten kom till sjukhuset. Vi får också reda på allt vad som gjorts med patienten under vårdtillfället och även under tidigare vårdtillfällen, säger en sjuksköterska som arbetar på ett av sjukhusen, men vill vara anonym.

Hon berättar att 100 medarbetare fick använda sex datorer på hennes arbetsplats.

– I vanliga fall gör vi allt elektroniskt. Nu fick vi dra ut papperskopior från de få datorer som var igång. Det är inte patientsäkert att arbeta med papperskopior, om man nu ens hann få ut dem.

Får skriva med papper och penna

De anställda kunde alltså inte logga in på datorerna med sina personliga inlogg och därför användes alternativa arbetsmetoder, som att personalen fick skriva med papper och penna.  

– Det var en stor omställning och det tog längre tid än vanligt. Men enligt de rapporter jag har fått så har vi klarat att upprätthålla patientsäkerheten, säger Anna Nergårdh.

På några av vårdverksamheterna rådde stabsläge, vilket innebär att nyckelpersoner fick kallas in, redo att fatta snabba beslut.

Vid 14-tiden fungerade alla system som vanligt igen och de anställda kunde använda sina personliga inlogg. Inget tyder på att landstinget har utsatts för en hackerattack.

– Nu får IT-sidan analysera det här vidare och vi ska göra allt för att förhindra att något sådant här händer igen, säger Anna Nergårdh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.