Prisnedgång på bostäder i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Störst prisnedgång på borätter i Stockholms innerstad

Publicerad

Den senaste månaden har bostadsrättspriserna i centrala Stockholm gått ner med -2 procent. Prisnedgången syns också i Storstockholm där priserna gått ned med med -1 procent.
– Avmattningen på bostadsrättsmarknaden är tydligast i Stockholmsområdet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

I september låg kvadratmeterpriset på en lägenhet i Stockholms innerstad på 91.789 kronor. Nu har kvadratmeterpriset gått ner till 89.220 kronor, det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik.

I centrala Stockholm har priserna gått ner med -2 procent den senaste månaden, men även sett till de tre senaste månaderna. I Storstockholm ligger prisnedgången på -1 procent. Även villapriserna har en nedgång på -1 procent.

Priserna står stilla

– Årstakten för länet är nu nere på 0%, alltså oförändrade priser jämfört med för 12 månader sedan, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatik.

Han fortsätter:

– Det är nu tydligt att bostadsmarknaden gått in i en ny fas med prisnedgångar även om regionala skillnader finns. Tydligast syns det i Stockholmsområdet.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, beskriver en dragkamp mellan säljare med höga förväntningar och köpare som utnyttjar att utbudet är större.

– Just nu leder köparsidan på poäng. Det som tidigare var osålt för att säljare och köpare inte möttes, säljs nu oftare genom att säljarna går köparna till mötes så bostaden säljs till ett lägre pris. Därför börjar det förändrade marknadsklimatet synas i prisstatistiken nu, säger han.

Hög nyproduktionstakt

Orsaken till avmattningen är bland annat ett ökat utbud av nyproduktion på bostadsmarknaden medan efterfrågan har varit den samma. Per-Arne Sandegren menar att inbromsning och nedgångar ska ses i perspektivet att vi har haft flera år av kraftiga prisuppgångar.

– I riket som helhet har bostadsrättspriserna ökat med +31% de senaste 3 åren och +57% de senaste 5 åren. För villor är motsvarande uppgångar +32% respektive +47%, avslutar Per-Arne Sandegren.

BOSTADSRÄTTER

Riket – 1% (1 mån) + 1% (3 mån) + 4% (12 mån)

Centrala Stockholm – 2% (1 mån) – 2% (3 mån) + 2% (12 mån)

Storstockholm – 1% (1 mån) – 1% (3 mån) ± 0% (12 mån)

VILLOR

Riket ± 0% (1 mån) ± 0% (3 mån) + 7% (12 mån)

Storstockholm – 1% (1 mån) ± 0% (3 mån) + 4% (12 mån)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet