Stort gäng stormade nattklubb i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort gäng stormade en nattklubb i centrala Stockholm under natten mot söndag. 17 personer fick avlägsnas av polis med en inhyrd buss och en person greps. Polisen har även upprättat en anmälan om olaga intrång. Enligt klubben angrep gruppen vakterna efter att de nekats inträde.

Klockan 02.22 natten till söndagen larmades polisen till en nattklubb i centrala Stockholm. Enligt restaurangens personal hade ett antal personer tagit sig in utan tillåtelse.

– Det var en form av större ordningsstörning där ett 20-tal personer ska ha trängt sig in och uppträtt mycket hotfullt, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid polisen.

17 personer avlägsnades av polis med hjälp av en inhyrd buss. Två omhändertogs med stöd av lagen om omhändertagande av berusade personer. En av dem, en man, är misstänkt för hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, narkotikabrott samt brott mot dopingslagen.

Polisen har även upprättat anmälan angående olaga intrång, men det finns i nuläget ingen misstänkt i ärendet.

Oklart syfte

Vad syftet med anstormningen var, eller om det finns en hotbild mot krogen, är enligt polisen oklart.

– Det är relativt ovanligt att man tränger sig in på en restaurang på det här sättet. Men vi är vana att hantera folksamlingar, men det är kanske mer i samband med demonstrationer eller idrottssammanhang. Det här verkar ha varit något helt annat, sade vakthavande befäl Peter Asp till TT på söndagsmorgonen.

– Men det verkar inte vara spontant. Jag har svårt att se att det kommer 17 stycken gående på en gata och i samma sekund bestämmer man exakt vad man ska göra.

Nattklubben: Nekades inträde

På Facebook skriver klubben att gruppen ska ha forcerat sig genom entrén och tagit sig in på nattklubben efter det att de nekats inträde.

”Angreppet riktades mot våra vakter och ingen gäst skadades eller angreps i tumultet.”

De riktar även ett tack till polisen för deras snabba agerande, och till personalen för hur de skötte sig i en ”ovanlig och svår situation”. De understryker också att de ”inte skräms av kriminella element”.

Polisen ökar synligheten i krogmiljö

Polisen kan inte uttala sig om huruvida personerna som stormade klubben är kända av dem sedan tidigare. De uppger däremot att de arbetar tätt med aktörer inom nattlivet och att de kommer att se över sitt resursläge och öka sin synlighet framöver.

– Vi arbetar mot våld och brott i krogmiljö hela tiden. Det är en av citypolisens prioriterade frågor och vi har samverkan med krögare sen lång tid tillbaka, säger Åsa Wallentin, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer