Stort tillslag mot vapenverkstad i Sundbyberg

Publicerad

I fredags hittade polisen ett flertal skarpa vapen och vapen som var under tillverkning vid ett tillslag mot en lägenhet i Sundbyberg. Två personer häktades under tisdagen misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott, en tredje häktades misstänkt för grovt vapenbrott.

Fredagen den 14 december gjorde polisen ett större tillslag mot en vapenverkstad i en lägenhet i Sundbybergs kommun. I lägenheten hittades ett flertal skarpa vapen.

– Det rör sig om ett flertal skarpa vapen och vapen som är under framställan. Som jag ser det finns det ett användningsområde för den här typen av vapen – grova våldsbrott, säger Stephan Kiernan, som leder arbetet inom Team2022, som arbetar mot den grova organiserade brottsligheten på polisen i Stockholm Nord.

I lägenheten påträffades även en större mängd narkotika. Enligt polisen rör det sig om så pass stora mängder att det inte är avsett för privat bruk.

Hur gick det till vid tillslaget i lägenheten?

– Generellt var det lugnt, ingen våldsanvändning. Det har varit kontrollerat, säger Stephen Kiernan.

Sammanlagt sex personer gripna

Fem personer greps under fredagen och ytterligare en greps under helgen. Några av personerna är sedan tidigare kända av polisen.

Tre av personerna som greps under fredagen häktades på tisdagen, de andra tre släpptes. En 38-årig kvinna och en 29-årig man häktades misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Ytterligare en 23-årig man häktades misstänkt för grovt vapenbrott. Polisen vill inte kommentera om det finns fler misstänkta.

Del av större arbete

Tillslaget är en del av polisens arbete med att jobba proaktivt mot grov kriminalitet och skjutningarna i området.

– Det här ingripandet är ett nyckelingripande för att jobba mot den här typen av kriminalitet och mot vapen i de här miljöerna, säger Stephen Kiernan.

Enligt Stephan Kiernan har den här typen av omgjorda vapen använts vid flera mord och mordförsök i Stockholm.

– Generellt kan man säga att det förekommer mycket omgjorda vapen bland kriminella, som har köpts legalt utomlands och sedan gjorts om så att de går att skjuta med skarp ammunition, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.