Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tänkt vy över de nya kvarteren ovan däck på Centralstationen. Foto: Foster + Partners/Marge Arkitekter/Jernhusen

Storsatsning i city – nya kvarter byggs ovanför tågrälsen

Uppdaterad
Publicerad

Den nya Centralstationen som beräknas stå färdig på 2040-talet kommer se annorlunda ut jämfört med idag. Spåren vid Stockholms central ska däckas över och det planeras byggas kontor, butiker och eventuellt bostäder ovanpå däcket.

– Vi hoppas läka de sår med alla trafikproblem som hittills varit i i citykärnan, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Planerna på att bygga om Centralstationen, som fyllde 150 år förra året, har pågått sedan 1980-talet. Nu ser ombyggnationen ut att bli av då två arkitektbyråer presenterat ett konkret förslag.

Tanken är att Stockholms central ska däckas över ända bort till Kungsbron. I planerna är det tänkt att Klarabergsviadukten ska bli smalare för att bereda plats för en ny byggnad i norra delen av stationshuset.

–Det som händer nu är ett plansamråd som hålls 2023 och då får allmänhet, myndigheter och experter tycka till om förslaget ,säger Daniel Markström som är regionchef på fastighetsbolaget Jernhusen.

Betydligt fler tåg ska rulla i Stockholm

En stor förändring är också att tågkapaciteten ska öka med 40 procent jämfört med idag- samtidigt som antal resenärer fördubblas.

– Vi försöker bygga bostäder så nära kollektivtrafiken som möjligt för det är så vi behöver resa, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer