Det har varit mörkt hos många i Sundbyberg under torsdagsförmiddagen. Här en matbutik i Sundbybergs centrum. Foto: Margareta Benson, SVT

Stort strömavbrott i Sundbyberg

Publicerad

Ett stort strömavbrott i Sundbyberg drabbade nästan 8 000 kunder på torsdagsförmiddagen, men det berodde inte på vädret.

Ett stort strömavbrott i Sundbyberg påverkar tunnelbanan och pendeltågen på torsdagsförmiddagen.

– Tunnelbanan går med begränsad belysning och rulltrappor och skyltsystemet är ur funktion, säger Aleksander Krasijinic, pressinformatör på SL.

Rulltrapporna står stilla i tunnelbanan i Sundbyberg. Foto: Margareta Benson, SVT

Det är också förseningar och inställda tåg på pendeln på grund av omfattande signalfel, men om det i sin tur beror på strömavbrottet är oklart. Även ett stort antal hushåll drabbades av strömavbrottet.

– Strax innan klockan tio drabbades 7983 kunder i Sundbyberg, sen gick det ner till 2041 fortsatt drabbade efter någon halvtimme. Det beror på att en entreprenör har borrat hål i en kabel vid ett bygge, så det beror inte på åskvädret, säger Peter Stedt, vid Vattenfalls pressjour.

Ingen lunch på äldreboendet

På äldreboendet Aleris Tule Plaza där det bor cirka 60 äldre, är det alldeles mörkt när vår reporter passerar vid 12-tiden. Personal berättar att allt står stilla; inga hissar fungerar, inga lampor, inga datorer.

– Vi försöker servera lite fil och liknande till lunch åt de boende, säger en av de anställda.

– Vi tänkte åka iväg och handla lunch, men vi får inte upp garageporten, berättar en annan ur personalen.

Enligt Vattenfall presskommunikatör, Katrin Lemming Thulin hade alla kunder fått tillbaka elen runt klockan 12.30.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer