Paolo Macchiarini. Arkivbild. Foto: TT

Bakgrund: Strupoperationerna på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Han var en upphöjd och världskänd kirurg. Men i dag ifrågasätts Paolo Macchiarini experimentella operationer med plaststrupe på flera fronter. Efter att hans patienter avlidit utreds han både för forskningsfusk och grovt vållande till annans död. Skandalen har pågått i flera år och såväl Karolinska institutets ordförande, rektor samt sjukhusets verksamhetschefer har avgått eller fått sparken.

Det var under en konferens i Göteborg 2010 som Karolinska institutets (KI) rektor Harriet Wallberg träffar Paolo Macchiarin första gången. Vid den tidpunkten har KI stora planer och tanken är att Macchiarini ska leda KI in i framtiden med sin banbrytande forskning och experimentella operationer. Han får en kombinerad tjänst som gästprofessor på KI och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset (KS).

Sommaren 2011 genomför Paolo Macchiarini den första historiska transplantationen med en konstgjord luftstrupe i plast. Den sjuka patienten är en småbarnsfar från Eritrea som studerar på Island.

Macchiarini-skandalen

Inför operationen har plaststrupen behandlats med patientens egna stamceller och meningen är att den ska växa fast. Tekniken är helt oprövad och har aldrig tidigare testats – vare sig på människa eller djur.

Operationen med plaststrupen beskrivs som lyckad och under 2011-2012 opereras tre sjuka patienter på Karolinska sjukhuset i Solna och fram till 2014 ytterligare minst fem patienter i Ryssland.

Den andra patienten på Karolinska avlider hemma i USA redan 4 månader efter operationen och försöken på den tredje, en ung kvinna från Turkiet, misslyckas och hon blir fast på intensiven. Samtidigt har strupen på den första patienten lossnat och han avlider på Island i början av 2014.

En belgisk forskare ifrågasätter metoden från start och redan 2011 larmar han KI:s rektor. Pierre Delaere kallar Macchiarinis operationer för ”Medicinhistoriens största lögn”

Vid det här laget har fyra av Paolo Macchiarinis kollegor också börjat ifrågasätta operationerna och efterlyser resultat. De jämför forskningen med patienternas journaler och sommaren 2014 lämnar de in en anmälan om forskningsfusk. De upptäcker också att operationerna saknar både etiktillstånd och godkännande hos Läkemedelsverket.

I maj 2015 slår en extern granskning fast att Macchiarini fuskat med resultaten. Enligt professor Bengt Gerdin har Macchiarini systematisk förskönat sina resultat som legat till grund för både forskningsanslag och fler operationer.

Operationerna polisanmäls av både IVO och Läkemedelsverket för att de saknat tillstånd. SVT granskar skandalen och samtidigt inleder åklagare en brottsutredning om grovt vållande till annans död samt grovt vållande till kroppskada. 

Men Macchiarini får fortsatt förtroende. I augusti 2015 meddelar rektor Anders Hamsten ledningen förlänger hans anställning.

Paolo Macchiarini bestrider fuskanklagelser och brottsmissstankar. Hans inställning är att han tillsammans med andra har agerat så aktsamt de kunnat för att hjälpa svårt sjuka människor.

TV: Macchiarini i SVT: Karolinska kände till allt

I början av 2016 sänder SVT en dokumentär-serie om Paolo Macchiarinis experimentella strupoperationerna i Sverige och Ryssland som bland annat resulterar i två nya utredningar som presenterar kraftig kritik mot både KI och Karolinska Universitetssjukhuset. KI:s rektor samt ordförande avgår, sjukhusets verksamhetschefer får sparken, och i maj avskedas även Paolo Macchiarini.

Den 20 mars bekräftar pappan till den unga turkiska kvinnan Yesim Cetir, som opererades av Macchiarini 2012, att Cetir har avlidit på ett sjukhus i USA.

12 oktober 2017 meddelar åklagaren att förundersökningen läggs ned mot Macchiarini gällande grovt vållande till annans död alternativt grovt vållande till kroppskada. Åklagaren anser att kirurgen agerat oaktsamt, men att det inte går att styrka misstankarna om brott och att det därför inte blir något åtal.

Den 30 oktober konstaterar Centrala etikprövningsnämnden att Paolo Macchiarini fuskade i sin forskning om syntetiska luftstrupar. Detta efter att ha granskat sex vetenskapliga artiklar i där Paolo Macchiarini varit huvudförfattare.

Se prisade SVT-dokumentären ”Experimenten” om Paolo Macchiarinis strupoperationer på SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet