Foto: SVT

Brist på studentbostäder – trots fortsatt högt byggande

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste fyra åren har det byggts rekordmånga studentbostäder, trots det uppger flera kommuner i länet att det fortfarande är stor bostadsbrist för studenter. Lägenheterna som byggs matchar inte efterfrågan och därför står fler lägenheter än någonsin tomma.

I Stockholm finns totalt 17 000 studentbostäder, ett underskott i förhållande till de 95 000 studenter och forskare som finns i länet. Sedan 2015 har cirka 4 000 bostäder blivit inflyttningsklara. KTH Campus i Stockholm är ett exempel där det nu står ytterligare 230 inflyttningsklara studentlägenheter.

– De behövs verkligen. Vi tycker att det är kul att de håller sig till ganska rimliga hyror om man ser till hyresnivåerna i Stockholm generellt, säger Tulsa Tollemark O’Shea generalsekreterare på Stockholms studentkårers centralorganisation under premiärvisningen av lägenheterna.

Antalet färdigställda studentlägenheter mellan 2010-2018. Foto: Länsstrelsens bomarknadsrapport

Enligt Länsstyrelsens bostadsmarknadsrapport kommer kommunerna att påbörja bygget av ytterligare 2 600 studentbostäder i år och nästa år. Rapporten lyfter fram att god tillgång till studentbostäder är viktigt för att länet ska växa som kunskapsregion och i dagsläget uppger de flesta kommuner ett underskott på studentbostäder

Hyran blir max 6 300 kronor

Ett exempel på nybyggda studentbostäder är studenthusen på KTH Campus i Stockholm. Där finns enrumslägenheter, duolägenheter och tripletter med gemensamt kök och badrum där två eller tre personer kan bo. Priset varierar melllan 5800 kronor för tripletter till 6300 för ettor.

Mellan husen byggs också torg med gårdshus och café för studenterna, som ska ge ett mer attraktivt studentliv.

– Det är jättebra och viktigt med nya studentbostäder för många av mina vänner bor i förorten, nästan en timmes resa härifrån. Nästa år hoppas jag att vi är fler som bor på campus så att vi kan njuta av stadslivet, säger Claire Bailett, student på KTH i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.