Några av totalt 47 marskalkar som ska hjälpa till under Nobeldagen Foto: Margareta Benson

Studenter med nobelt uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Inför nobelfestligheterna har de totalt 47 marskalkarna repeterat för att inget ska gå snett.

Varje år får ett stort antal studenter från universitet och högskolor i Stockholm chansen att medverka vid Nobelhögtiden. De som får hedersuppdraget har haft tur i lottdragning eller nominerats.

Bland uppgifterna ingår bland annat att vid Konserthuset möta pristagare och övriga gäster, öppna bildörrar, dela ut programblad och vara allmänt behjälpliga.

– Det är ju ett hedersuppdrag och jag är jätteglad säger Herman Wartoft som till vardags pluggar på Handelshögskolan.

Han är säker på att allt kommer att gå bra men säger att det värsta som skulle kunna hända vore om någon fick handen i kläm i en bildörr.

Flera viktiga uppdrag under dagen

När prisutdelningen är klar skjutsas marskalkarna snabbt vidare till middagen i stadshuset där fler uppdrag väntar. Här ska man bland annat se till att fanbärarna håller sig på benen, att kungen får sin mikrofon när han ska hålla tal och att introducera var och en av pristagarna när det är dags för deras tal efter middagen.

Man har repeterat på sina uppgifter under hela hösten för att allt ska klaffa denna torsdag i december.

För fanborgsansvariga Johanna Davis är det inte bara viktigt att fanbärarna gå och står rätt utan att ge dem både dryck och energi så att de inte svimmar.

– Jag ska se till att serva med druvsocker och vatten och påminna dem om att röra på benen så att inte knäna låser sig, säger hon.

Fest långt in på natten

När tv-kamerorna slutligen släcks är natten långtifrån över. Då fortsätter festligheterna på Stockholms universitet. På den så kallade ”students nobel night cap” väntar snittar, champagne, uppträdanden, spex och dans. Förhoppningen hos de festande studenterna är att åtminstone någon eller några av nobelpristagarna orkar hänga med även dit och fortsätta hålla igång ända fram till klockan fem på morgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.