Många tyckte till om Stureplanerna. Foto: TT arkiv

Stureplanerna läggs på is

Publicerad

Efter massiv kritik mot byggplanerna runt Stureplanskvarteret läggs nu ärendet på is för en tid, det beslutades under torsdagens sammanträde med stadsbyggnadsnämnden.

Det var en enig stadsbyggnadsnämnd som under torsdagen beslutade att bordlägga Stureplanerna. Det eftersom den kritik som riktats mot projektet inte bemötts. Beslutet innebär att politikerna nu får längre tid på sig att ta ett beslut i frågan innan den återremitteras.

– Det är en jättestor plan, det är svårt och det är många små avgörande. Plus att det finns en jättestor opinion som vi måste förhålla oss till. Vi behöver diskutera ärendet en vända till, säger Roger Mogert (S) borgarråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden. 

8.000 synpunkter

För några år sedan presenterade fastighetsägaren ADIA de första planerna på en total ombyggnation av Stureplan, kvarteret Sperlingens backe. En renovering som skulle ta sju år.

LÄS MER: Färre rivningar och lägre hus föreslås

Men Stureplanerna blev hårt kritiserade och under samråd kom det in omkring 8.000 synpunkter. Flera partier, däribland Centerpartiet och Liberalerna ställde sig på kritikernas sida. Och Liberalerna välkomnade kvällens beslut.

– Stureplan är en unik plats för Sverige där det finns ett ekosystem av uteliv, näringsliv, turism, stadsmiljö och restauranger. Ett längre och omfattande byggarbete som kraftigt ändrar områdets stil riskerar att förstöra det som gör Stureplan unikt idag. Det kan vi inte gå med på, säger Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

I oktober på nästa möte kommer nämnden att ta upp frågan igen.

– Då tror jag att nämnden fattar ett beslut, säger Roger Mogert (S) nämndens ordförande.

Läs mer: Så tycker stockholmarna om Stureplanerna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer för Stureplanskvarter

Mer i ämnet