Nyckelpersoner i skolans misstänks för brott som grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och penningtvättsbrott. Foto: TT

Nyckelpersoner i styrelsen för kritiserad friskola häktade

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer ur den muslimska friskolekoncernen Al-Azhars styrelse sitter häktade misstänkta för ekonomisk brottslighet och penningtvätt, det rapporterar Aftonbladet.

Nyckelpersonerna ur skolans styrelse greps under onsdagen och häktades någon dag senare. Enligt Aftonbladet misstänks de för brott som grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och penningtvättsbrott. Samtliga nekar till brott.

– Tingsrätten har ansett att de på sannolika skäl är misstänkta för grov trolöshet mot huvudman och i ett fall grovt penningtvättbrott. Nästa steg blir förhör med misstänkta och vittnen, och analys av material, säger åklagare Lisa Hermanrud, till SVT Nyheter.

I våras anmäldes stiftelsen till Ekobrottsmyndigheten och det ska alltså vara den anmälan som myndigheten nu agerar på.

Stiftelsens styrelse ska då ha lånat ut tio miljoner kronor i ett lån, något som misstänks strida mot stiftelselagen. Efter att ha fått kritik riktad mot sig ska styrelsen ha omfördelat lånet till andra bolag som kontrolleras av den tidigare styrelseordföranden, vilket också är otillåtet. Detta skriver Aftonbladet.

Friskolekoncernen Al-Azhar har tidigare varit i blåsväder, bland annat för att ha delat upp elever efter kön och för ekonomiska brister.

Al-Azhar bedriver skolor på flera platser i landet, bland annat i Stockholm och Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.