Uppgången kan vara temporär Foto: Hasse Holmberg/TT

Svag uppgång för Stockholmsbostäderna

Publicerad

För första gången på fem månader så syns nu en svag prisuppgång på bostadsrätter i Stockholms län. Men uppgången kan vara temporär.
– Det är troligtvis effekten av amorteringskravet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Nedgångsperioden på Stockholms bostadsmarknad började för nästan ett år sedan. Trots några enstaka uppgånger så är prisnedgången tydlig, det menar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Sedan maj förra året så har medelpriset för en kvadratmeter i länet gått från ca 60 000 kronor till 55 500 kronor, säger han.

Den senaste månaden har dock bostadspriserna vänt och visar nu +1 procent både för centrala Stockholm och hela länet, det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Men trenden kan vara temporär.

Många affärer inför amorteringskravet

– Det är ingen slump att statistiken visar plus. Vi har sett en stor volymökning av bostadsaffärer i Stockholm inför amorteringskravet. Det är också här bostäderna är dyrast, säger Per-Arne Sandegren.

Men om nedgången på bostadsmarknaden i Stockholm är ett tydligt trendbrott som kommer sätta avtramp i historien är för tidigt att säga.

– Under 2011 och 2012 hade vi en rad nedgånger som varade mycket längre än den vi är i nu. Det samma vid Lehmankraschen 2008. Om nedgången som vi är i nu redan vänder, då kommer vi om två-tre år bara att se en liten krusning på vattenytan när det kommer till prisutvecklingen.

Det senaste året har bostadsrättspriserna i centrala Stockholm gått ned med -9 procent. Villapriserna har gått ner med -5 procnent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet