• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu finns champinjoner ute i skog och mark. Men vet du hur du ska tillaga den för att minska hälsorisker? Foto: SVT/Mirja Kvarnevik

Svampexperten: ”Få vet att champinjonen kan vara cancerogen”

Uppdaterad
Publicerad

Nu går det att hitta champinjoner runt hagar och parker. Men få känner till Livsmedelsverkets rekommendationer om den populära ingrediensen – som innehåller ämnen som misstänks kunna orsaka cancer.

I Sverige finns ett 50-tal viltväxande champinjoner, och de innehåller alla, liksom de som man köper i butik, fenylhydraziner som misstänks vara cancerframkallande.

– Man ska alltid tillaga svampen och rekommendationen är att äta max två kilo om året per person, säger Rut Folke, svampkonsulent.

Finns i parkmiljöer – även i stan

Trots att det är den matsvamp som är vanligast förekommande i recept så är det många som inte känner till att konsumtion kan innebära hälsorisker. Men så länge man följer rekommendationerna är det inte farligt att äta svampen. Nu går det dessutom att hitta den ute i naturen.

– De finns i parkmiljöer, så inne i stan och på väg till tunnelbanan, säger Rut Folke.

Hur blir årets svampsäsong?

– Det kommer bli fantastiskt bra med svamp eftersom det regnat så mycket, säger hon.

Vad säger Livsmedelsverket?

• Som med många livsmedel gäller att konsumera med måtta. Rekommendationen för champinjoner är 2 – 2,5 kilo per person och år, eller ett par hekton i månaden

• Tillagning minskar halten fenylhydraziner, som är det ämne som misstänks kunna orsaka cancer

• Konserverad svamp innehåller betydligt lägre halter än färsk svamp

• Andra vanliga matsvampar utanför champinjonsläktet, till exempel kantareller och karljohan, innehåller inte fenylhydraziner

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.