Svårare att bygga i förorten

Uppdaterad
Publicerad

Färre personer i förorten har råd med nyproduktion, vilket gör det svårare för byggföretagen att få lönsamhet.

Det byggs för fullt i Norra Djurgårdsstaden. Och det är ingen slump att det är just här som nya lägenheter produceras. Norra Djurgårdsstaden har nära till goda kommunikationer och ett stort serviceutbud, och det är också nära till vatten. Det attraherar människor som har tillräckligt med pengar att betala vad det kostar att bo i området.

– Det kanske är 30-35-åringar och uppåt som fått ett bra jobb, kanske bildat familj, och sedan är det de som bott länge i regionen och som börjar tycka att det är jobbigt att ta hand om huset och istället vill ha en lägenhet, säger Ted Lindqvist, vd på Evidens.

Svårare få lönsamhet i förorten

Företaget Evidens har skrivit en rapport till landstingets regionplanekontor där man analyserat hur efterfrågan på nya bostäder ser ut. Den visar att det är svårt för byggbolagen att få lönsamhet i nyproduktion ju längre ut från innerstaden man kommer, och att risken är att det helt enkelt inte byggs nytt där. Eller att det byggs i saktare takt.

– Marknaden blir mindre. Betalningsviljan blir lägre men byggkostanden blir inte så mycket lägre, så därför blir det svårare för byggföretagen att få ihop kalkylen, helt enkelt. Sedan är det glesare ju längre bort från centrala Stockholm man kommer så det bor färre hushåll med tillräckligt stora tillgångar i form av tidigare bostad eller pengar på banken som har möjlighet att efterfråga en nyproducerad bostad, säger Ted Lindqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer