Foto: SVT/TT

Svårt att få stockholmare att hyra ut till nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

För drygt en månad sedan lanserade Stockholm stad en kampanj för att få stockholmarna att hyra ut sina hem till nyanlända. Men det har varit svårt för den politiska majoriteten i Stadshuset att locka till sig Stockholmarna som hyresvärdar.

När SVT Nyheter Stockholm besöker Sergels torg är det många som inte sett skymten av stadens kampanj.

– Jag visste inte ens om att den möjligheten fanns, det handlar nog om dålig marknadsföring, säger Göran Fohlin.

– Jag har inte sett något av kampanjen, det känns inte riktigt som att de har fått ut ordet till oss som bor här, säger Marcus Lagerman.

”Folk är redan trångbodda”

Det var i mitten av oktober som Stockholm stad satte igång en kampanj för att få stockholmarna att hyra ut rum eller lägenheter till nyanlända. Det handlar alltså om totalt 5.460 personer som Stockholm ska ta emot under nästa år.

Vad tror du att det beror på?

– Jag tror det handlar om att folk redan är trångbodda, att man bor mindre än vad man skulle vilja, det är svårt för barnen att hitta lägenhet och flytta hemifrån, säger Janette Zitouni.

Skulle du kunna tänka dig att hyra ut ett rum?

– Vi bor tre stycken i en trea, det skulle bli lite för trångt, säger Janette Zitouni.

Janette Zitouni Foto: SVT

”Kommer inte lösa allt”

Hittills har man bara fått in 70 intresseanmälningar men finansborgarrådet är ändå inte så besviken.

– Det kommer inte att lösa allt men det är en pusselbit i det hela, säger Karin Wanngård (S).

– Vi går också ut på en upphandling om vandrarhem och enklare hotell och sedan handlar det om fler modulhus och det här är tillfälliga boenden för att lösa boendesituationen för nyanlända i Stockholm, säger hon.

Kan få bo i idrottshallar

Ställer man upp som hyresvärd betalar staden 4.000 per rum, 8.000 per lägenhet och 12.000 kr om en hel familj får plats. Men om man inte lyckas locka fler stockholmare att hyra ut sin bostad så kan det bli tal om att personer som nyligen fått uppehållstillstånd kan få bo i idrottshallar.

– Den sista utvägen är att vi öppnar upp olika lokaler som till exempel idrottshallar, det handlar då först och främst om att få tak över huvudet. Man kan få sova på madrass på golvet, det är inte ett värdigt boende, det är inte så jag vill se lösningen, säger Karin Wanngård och fortsätter:

– Men vi ska också säga att vi har bra diskussioner med regeringen om att det hellre handlar om att få bo kvar på Migrationsverket boende några månader extra, säger Karin Wanngård (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.