Irene Falgren (i mitten) är mer positiv till att åka svarttaxi än Sanna Thurdin (vänster) och Ann-Katrin Ekeberg (höger). Foto: SVT

”Känns inte smart att åka svarttaxi som tjej”

Taxiförbundet larmar om att privata svarttaxiförare erbjuder sina tjänster via sociala medier som Facebook. Bland stockholmarna råder det delade meningar kring svarttaxi – de flesta vi pratar med är negativa, men inte alla.

– Jag åker svarttaxi. Det är mycket billigare och jag bor lite utanför stan och då vill man komma billigt undan utan att behöva ta nattbussen, säger Irene Falgren.

Du är inte rädd?

– Nej, faktiskt inte. Jag brukar oftast inte åka själv utan man brukar vara två eller tre stycken. Men även om jag hade åkt själv så är jag inte rädd. Det är lite den dumma, goda tron. Självklart ska man vara försiktig, men nej, jag är inte rädd, säger Irene Falgren.

”Känns inte smart att göra som tjej”

Sanna Thurdin har inte åkt svarttaxi.

– Nej, jag har faktiskt inte det. Jag har varit nära många gånger, däremot, men har nog haft en inre spärr att det inte känns tryggt. Man ska inte generalisera men det känns inte smart att göra det som tjej. Det känns som att man skulle kunna råka illa ut om man tar någon som inte är yrkesverksam, säger Sanna Thurdin.

”Något myndigheterna måste försöka komma åt”

Ann-Katrin Ekeberg är kritisk till svarttaxi och tycker att man istället ska åka med de taxiföretag som gör rätt för sig.

– Jag tycker att det inte låter bra alls, det är något vi inte borde ägna oss åt. Jag skulle inte välja att åka svarttaxi, det är sådant som myndigheterna måste förbjuda och försöka komma åt. Det finns taxiföretag som fungerar, som anställer folk och betalar skatt, säger Ann-Katrin Ekeberg.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer