Foto: TT

Svenonius försvarar prishöjningen av SL-korten

Uppdaterad
Publicerad

Liksom majoriteten i stadshuset presenterade majoriteten inom Region Stockholm vad de kallar för en ”stram och återhållsam budget med tydliga prioriterignar” under onsdagen.

Det var inte bara majoriteten inom Stockholms stadshus som presenterade sin budget under onsdagen. Vid 13-tiden på eftermiddagen presenterade även majoriteten inom Region Stockholm sin budget för 2020.

– De största anslagsökningarna får hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken för vi ska värna våra länsbors behov av sjukvård och en kapacitetsstark kollektivtrafik, säger Irene Svenonius (M) regionstyrelsens ordförande.

Försvarar höjningen av SL-korten

En fråga som engagerar många stockholmare handlar om priserna på SL-korten. Majoritetens budget innebär att SL-taxan höjs med 40 kronor för månadskorten.

– För 2020 kommer vi att höja taxan med 40 kronor. Det gör vi för att kunna säkra ett fortsatt starkt utbud av kollektivtrafik, säger Irene Svenonius (M) och fortsätter:

– Vi ökar satsningarna och höjer taxan. Ett växande län behöver en välfungerande kollektivtrafik.

”Påverkat budgetarbetet enormt”

Irene Svenonius (M) väljer också att kritisera utjämningssystemet som hon menar påverkat årets regionbudget avsevärt.

– Utjämningssystemet är ett dråpslag mot länsborna. Vi betalar en miljard i år. 2023 kommer vi att betala 4,2 miljarder till övriga Sverige. Det tillsammans med den vikande konjukturen har påverkat budgetarbetet enormt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.