Foto: Anna Molander/ Anders Wilkund / TT

Chefsjuristen om Svenonius: Viktigt att det görs en opartisk bedömning

Publicerad

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) kan vara jävig. Det skriver Dagens nyheter, som avslöjar att hennes man, Jan Svenonius, som upphandlingschef på Karolinska haft en central roll i upphandlingarna av de kritiserade konsultavtalen på Nya Karolinska. Men nu meddelar Svenonius att hon tar ett steg tillbaka i beslut som rör Karolinska.

– Jag har redan innan jag tillträdde som finanslandstingsråd varit öppen och ärlig med att min man är upphandlingschef för Karolinska och bad redan innan tillträdet att landstingets jurister skulle göra en bedömning om det fanns någon risk för jäv. Och då fick jag klara besked på att de inte ansåg att det gjorde, säger hon SVT Stockholm.

– Jag välkomnar de granskningar som har gjorts och de som ska göras; det är bra att man klargör återstående frågor, säger Jan Svenonius, upphandlingschef på Karolinska.

Men när två experter nu gått ut och sagt att det kan föreligga jäv vill man försäkra sig om att det inte är så och har då gett uppdrag till landstingsdirektören om att se över om det går att göra en omprövning i frågan om jäv.

– Om det nu kommer andra uppgifter är det otroligt viktigt att vi får det klarlagt, för jag är väldigt mån om att saker och ting ska gå rätt till. Det är också därför jag inte kommer att delta i några beslut som rör granskning av Karolinska, förrän jävsfrågan är helt avgjord.

Under tiden som jävsfrågan säkerställs kommer Kristoffer Tamsons (M) att ta över i besluten om granskning av Karolinska.

Chefsjuristen: ”Svarade på en generell fråga”

Anne Rundquist är den chefsjurist som Svenonius stab ställt jävsfrågan till. Hon säger att någon utredning kring huruvida jäv skulle föreligga på grund av att Svenonius har en make är upphandlingschef på Karolinska aldrig gjorts. Däremot har hon svarat muntligt frågan från Moderaterna.

Men den här frågan ställdes innan ett möte där hon skulle fatta beslut, hur kan det inte vara jäv?

– Jag svarade på en generell fråga, inte utifrån det specifika ärende som sedan kom att behandlas på ägarutskottet.

Vad tänker du nu i efterhand?

– Nu har frågan kommit upp. Det är viktigt att det görs en opartisk bedömning. Det får inte finnas något tvivel om att de beslut som fattas är korrekta och opartiska.

”Kan aldrig gömma sig bakom tjänstemän”

Men oppositionen vill att beslutet om hur konsultnotorna och personkopplingarna, ska granskas, tas om. De vill att deras förslag om extern granskning, som alliansen röstade ned, går igenom. Erika Ullberg (S) är oppositionslandstingsråd:

– Det som verkligen måste ske är att man gör en utredning kring konsultnotorna, och då ska man vara medveten om att vissa fakturor har försvunnit. Man vet alltså inte ens hur mycket av vårdens pengar som har gått till konsulter istället för vården och att man tittar vilka som bär ansvaret för detta. Man kan aldrig gömma sig bakom enskilda tjänstemän utan här måste det finnas ett politiskt ansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet