Svenska Freds ordförande Agnes Hellström är kritisk till att Stockholmsmässan tillåter utställare som försvarskoncernen Raytheon. Bilden är från Raytheons monter på en tidigare flyg- och försvarsmässa i Singapore. Foto: TT och Miki Anagrius

Svenska Freds: ”Stoppa vapenmässan i Älvsjö”

Publicerad

Svenska Freds vill stoppa den vapenmässa som pågår just nu på Stockholmsmässan i Älvsjö. Särskilt kritisk är organisationen mot Stockholms stad, som är majoritetsägare i Stockholmsmässan.
– Svartlistade kärnvapenproducerande vapenföretag hör inte hemma i stadens lokaler, säger Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds.

Vapenmässan i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö slog upp dörrarna under måndagen och pågår i tre dagar. Bland utställarna finns stora vapentillverkare som Babcock international, BAE Systems, Lockheed Martin och Raytheon. Flera av dem finns med på svenska bankers listor över företag som man inte investerar i på grund av företagens inblandning i kärnvapenproduktion eller kärnvapenunderhåll.

Svenska Freds vill att Stockholms stad, som äger Stockholmsmässan tillsammans med Stockholms handelskammare, portar de här företagen från stadens lokaler.

– Stockholms stad borde omedelbart ta fram en policy kring deras lokaler som liknar den de har kring investeringar, där de avråder från investeringar i företag som håller på med vapenproduktion, säger Svenska Freds ordförande Agnes Hellström.

Ökad legitimitet

Agnes Hellström menar att en vapenmässa i Stockholmsmässan ger en ökad arena och en ökad legitimitet för de här företagen.

Men den här typen av mässor flyttar väl bara någon annanstans om den inte hålls i Stockholm?

– Absolut. Förra året var en av mässorna i Glasgow men det ledde till så stora protester att staden där bestämde att inte arrangera den typen av mässor igen. Så ju mer vi kan begränsa marknaderna och möjligheterna att synas för den här sortens företag, desto större effekt kan det få, säger Agnes Hellström.

Ska följa svensk lag

Anna König Jerlmyr (M) är kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad och är även styrelseordförande för Stockholmsmässan, men hon vill inte kommentera Svenska Freds kritik utan hänvisar frågor till Stockholmsmässans operativa ledning.

– Vi är en demokratisk mötesplats som är öppen för alla organisationer som är lagliga, och det gäller även försvarsindustrin. Den här kongressen har inriktning på försvar, samhälle och säkerhet, och skulle vi förbjuda den skulle det vara som att censurera samtal om de här frågorna, säger Christina Kilström, marknadschef på Stockholmsmässan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer