Sverigedemokraterna går framåt i SCB:s väljarundersökning både i Stockholms stad och i Stockholms län. I Stockholms stad får partiet 10,3 procent i senaste SCB-undersökningen. Peter Wallmark, SD:s distriktsordförande, är glad över siffrorna. Foto: TT/SDVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sverigedemokraterna ökar i Stockholms län

Publicerad

I SCB:s stora partisympatimätning står det klart att Sverigedemokraterna går framåt i Stockholms län jämfört med valet 2014.

Det starka resultatet för Sverigedemokraterna, SD, gäller både om man jämför med den senaste mätningen i november och även jämfört med valet 2014.

SD i Stockholms län fick i SCB:s mätning nu i maj 16,2 procent – att jämföra med SCB-mätningen i november då man fick 13,7 procent. I valet till riksdagen 2014 fick man 9,7 procent av rösterna i Stockholms län.

Nöjd distriktsordförande

– Ja, vi är väldigt glada och positiva till siffrorna och vi tycker att det känns att vi haft en medvind under en längre period nu både i Stocksholms stad, i Stockholms län och i landet i stort. Så vi ser med tillförsikt fram mot en fortsatt bra valrörelse och att siffrorna ska öka än mer, säger Peter Wallmark distriktsordförande för SD i Stockholms stad.

– Jag tror nog att väljarna börjar se nu att vi har stått för ett original i den politiken som vi har haft och att de andra partierna försökt anamma våran politik. Jag tror att väljarna då tycker att de lika gärna kan rösta på det som är originalet och som påtalat den här politiken under en längre period under hela mandatperioden, säger Peter Wallmark distriktsordförande för SD i Stockholms stad.

Socialdemokraterna backar i länet

Socialdemokraterna i Stockholms län däremot tappar flera procentenheter jämfört med senaste mätningen. Från 25,4 procent i november till 21,3 procent nu i maj. I valet till riksdagen 2014 hade partiet 24,04 procent i Stockholms län.

– Jag tror det här är en illustration på stämningsläget just nu. När vi tappar nationellt tappar vi även i Stockholmsregionen, säger Martin Nilsson regional valledare för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen.

– Jag känner mig förhoppningsfull inför landstingsvalet, jag är inte oroad över de här siffrorna, säger Martin Nilsson i en kommentar till SVT Nyheter Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer