Foto: SVT/Amela Mahovic

Sverigefinska dagen firas i Botkyrka kommun

Uppdaterad
Publicerad

Idag uppmärksammades Sverigefinska dagen på Tumbascenen i Folkets Hus med teaterföreställning, debattpanel och på kvällen blir det tango och karaoke.

– Det är viktigt att fira den här dagen eftersom många av oss har bott här i Sverige i så många år, vi är både finnar och svenskar. Då är det viktigt att lyfta fram det och inte enbart fira nationaldagen, säger Taina Virta som är pensionär och aktiv inom finska föreningen Tullinge-Tumba.

– Många kommer att vara med och dansa och sjunga karaoke ikväll i Hallunda. Man dansar alltid tango när det är finska möten!

Taina Virta kommer fira Sverigefinska dagen med karaoke och tangodans.

Många invånare med finska rötter i Botkyrka kommun

Omkring en halv miljon Sverigefinnar bor i Sverige idag. Och i Botkyrka finns cirka 8.000 invånare med finska rötter.

År 2010 trädde en ny lag i kraft som ska värna om de nationella minoriteterna och minoritetsspråken i Sverige. Det innebär bland annat att barn på förskolor ska ha rätt till modersmålsstöd med modersmålspedagoger. Men under hösten kom beskedet att utbildningsnämnden måste spara pengar – kommunen ville slopa möjligheten till modersmålsundervisningen. 

Det väckte stora protester bland Sverigefinnarna i Botkyrka senare drog kommunen tillbaka beskedet. När SVT besöker Tumba är frågan fortfarande aktuell.

– Det här är en fantastisk dag, säger Taina Virta och ställer en retorisk fråga: Varför ska Botkyrka ta hand om sina finnar? Om vi får må bra då kommer vi att producera mer, vi blir mer effektiva. Det gynnar kommunerna.

Vad är det du upplever har varit fel?

– Vi har behandlats som andra klassens medborgare flera gånger. Det är viktigt att vi ska kunna ha kvar våra rättigheter, att man till exempel inte ska ta bort möjligheten till språket. Barn ska ha rätt till att lära sig sitt minoritetsspråk, säger Asko Santala.

Men idag ska ni också ha debattpanel?

– Ja, vi ska framföra våra åsikter och diskutera olika minoritetsfrågor och i maj ska vi ha ett stört öppet möte med politikerna. Vi är här för att stötta Sverige och det kommer samhället behöva framöver, säger Asko Santala.

Asko Santala är med och firar dagen idag för att visa stöd för minoritetsfrågor.

Viktigt med språk

En finsk teaterföreställning under dagen uppskattades. Besökaren Kirsi Vaara:

– Det är ganska stort att få se finsk teater eftersom det inte är ofta som vi får se det. Föreställningen heter ”Mummun saappaassa soi fox” Den handlar om familjen, skolan och mobbingfrågor. Det är viktigt.

Varför det?

– För att om man kan sitt hemspråk så kan man lära sig svenska bättre och även andra språk. Vi har en finsk friskola men dit är det kö. Alla barn får inte plats på skolan. De hamnar på kommunala skolor och då är det viktigt att de också för samma möjlighet att lära sig finska och att få sin lagliga rätt.

Men varför håller man så hårt i hemspråket, varför är det viktigt?

– Min dotter pratar finska hemma med mitt barnbarn också, men det räcker inte, man behöver förstärka det. Och vi har faktiskt minoritetsställning och då är det viktigt att vi får behålla det.

Men nu har kommunen dragit tillbaka beslutet om nedläggning, är det inte bra?

Ja, men det är också valår ska man komma ihåg, och då måste de lyssna på oss och vara mer på hugget. Men vi får se vad politikerna säger i maj när vi har stormöte, säger Kirsi Vaara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.