Sjuksköterskan Linda Näslund berättar om arbetet med sprututbyte på bussen. Foto: SVT

Sveriges första buss för sprututbyte finns i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges första mobila sprututbytesbuss finns nu i Stockholms län. Efter två pilotkörningar i Västberga och Midsommarkransen har bussen redan haft flera besök av narkomaner. En person har dessutom skrivit in sig för vård för sitt beroende.

– Det säger något om det behov som finns, säger Lina Näslund från Beroendecentrum.

Det finns idag bara ett ställe i Stockholms län som erbjuder sprutbyte, Beroendecentrum på Sankt Görans sjukhus. Men nu har man, tillsammans med Capios avdelning psykiatri hemlösa, börjat testköra sin nya mobila sprututbytesbuss.

– Länet är stort och det finns ett behov vi inte täcker idag med det fasta sprututbytet vi har. Det finns människor som inte tar sig till oss, det kan var för långt eller att man inte har möjlighet. Vi behöver göra oss mer tillgängliga för att möta behovet som finns i samhället, säger Linda Näslund, som arbetar på bussen.

Siktar på hela länet

Bussen har kört två pilotturer till Västberga och Midsommarkransen och kommer vara i full drift först till hösten. Då kommer bussen att göra ett till tre stopp varje vardag. Förhoppningen är att så småningom kunna nå ännu längre ut i länet, från Norrtälje till Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.