Sedan starten 1978 har Alla Kvinnors Hus hjälpt tusentals kvinnor och barn Foto: SVT

Sveriges första kvinnojour fyller 40 år

Uppdaterad
Publicerad

1978 öppnade Alla kvinnors hus – Sveriges första kvinnojour. I år fyller föreningen 40 år och det firas med en stor fest på Mosebacke i Stockholm.

– Det känns stort, fantastiskt roligt. Det är helt otroligt att föreningen har funnits så länge. Vi är så taggade nu, säger Ann Isaksson, verksamhetschef på Alla kvinnors hus.

Alla kvinnors hus kom som ett initiativ från kvinnorörelsen. Hit kommer kvinnor som blivit utsatta för våld i nära relationer och sexuella övergrepp.

– Det är ganska tufft för kvinnorna när de kommer till oss. De måste avsluta eller, i alla fall under en period, pausa sitt normala liv.

”Viktigt att göra människor uppmärksamma”

Sedan starten har föreningen hjälpt tusentals kvinnor och barn. I dag, på internationella kvinnodagen, firas 40-årsjubileet på Mosebacke i Stockholm.

– Det är viktigt att göra människor uppmärksamma på att det här förekommer, att det fortgår och ökar emellanåt, säger Ann Isaksson.

Hur har er verksamhet utvecklats under åren?

– Förr i tiden kunde man liksom knacka på dörren och komma in. Nästan som ett typ av härbärge. I dag har vi ju gått till en professionell del där man har hjälp och en handlingsplan för vad som ska hända. 

”I värsta fall hade de inte levt”

Alla kvinnors hus har ett skyddat boende där de tar emot 20 kvinnor och deras barn åt gången. På boendet får de bland annat stödsamtal med kuratorer och hjälp med praktiska saker, som att söka bidrag och polisanmäla händelser.

Var tror du att dessa kvinnor hade varit i dag om det inte var för er hjälp?

– I värsta fall hade de inte levt. De kanske hade levt kvar i relationen, varit fortsatt utsatta. De hade inte haft de verktyg som de får hos oss för att stärka sig själva och för att kunna gå vidare i livet, lära sig saker liksom.

Alla kvinnors hus

Förra året bodde 114 kvinnor och 133 barn på det skyddade boendet.

Till föreningens öppna mottagning kom runt 360 personer för stödsamtal under 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.