Sveriges första yrkesutövande tatuerare lägger av

Uppdaterad
Publicerad

Doc Forest, eller Ove Skog som han egentligen heter, började tatuera för hand redan på 50-talet. Och den allra första tatueringen han gjorde kommer att stanna med honom livet ut, ett litet hjärta på sin egen hand.

Efter ett par år till sjöss startade Doc Forest sin professionella verksamhet 1972. Fast det var först ett år senare hans verksamhet tog ordentlig fart. 1973 blev han inbjuden till en tatueringsmässa i Japan.

Han lånade ihop pengar och for iväg i tron om att han skulle möta flera kollegor från både USA och Europa eftersom den Japanska tatueringskonsten både var mytomspunnen och eftertraktad vid den tiden. Men väl på plats var han den ende av 90 inbjudna som mötte upp. Han blev ett hett villebråd på mässan.

Doc Forest var med i både tidningar och tv med sina sjömanstatueringar. Dessutom gjorde han succé med sina piercade bröstvårtor.

”Bara kriminella, sjömän och prostituerade var gaddade

Doc Forest tatueringsstudio i Aspudden låg i ett perfekt läge för dåtidens kunder. Det var en tuff miljö med många som levde utanför samhället.

– Tatueringar på den tiden tydde på att man var socialt utanför. Enligt uppslagsverket var det bara kriminella, sjöman och prostituerade som var gaddade. Men det stämde egentligen inte. säger Doc Forest.

Doc Forest ville att den som tatuerade sig skulle vara nöjd med verket och att det inte skulle ses som en fyllegrej. Hans skylt om att bara en feg vekling tatuerade sig på fyllan fick effekt

– Sen brukade jag också säga att hit kommer tjejer och tatuerar sig helt nyktra så kan du inte vara karl för din hatt är det lika bra att du sticker härifrån.

Tatueringar blivit mer accepterade

Sedan Doc Forest startade har tatueringar blivit alltmer accepterat. Hudkonsten används till och i medicinskt syfte efter bröstcanceroperationer.

– Vid de tillfällen när man räddat bröstet men blivit tvungen att ta bort själva bröstvårtan tatueras en ny vårtgård. Jag fick uppdraget att både bygga maskinerna som används liksom att instruera sköterskorna som skulle göra tatueringarna, säger Doc Forest.

Nu ska Doc Forest trappa ner för att ägna sig åt sina övriga intressen som att bygga gitarrer, hotrods och pimpa tatueringsmaskiner. Men han lägger inte av helt.

– Som tatuerare tynar man bort, så om någon vill ha en tatuering går det att ordna.

Allt får inte plats i ett inslag och i länkarna nedan kan du se lite mer av Ove ”Doc Forest” och Björn Qvarnström. Bland annat bjuds du på lite aspuddenslang 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.