Foto: TT

Svidande kritik mot Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska institutet ville ”till varje pris” skydda Paolo Macchiarinis rykte som forskare och behålla honom som anställd. Det konstaterar Universitetskanslerämbetet i en ny rapport som TT tagit del av.

I egenskap av tillsynsmyndighet har Universitetskanslerämbetet (UKÄ) granskat Karolinska institutets hantering av kirurgen Paolo Macchiarini och om institutet följt gällande regler eller inte.

”KI:s agerande ger intryck av att lärosätet till varje pris velat skydda Paolo Macchiarinis rykte som forskare. Vi är bland annat kritiska till hanteringen av anmälningar om att Macchiarini gjort sig skyldig till oredlighet i forskning”, säger UKÄ:s generaldirektör Anders Söderholm i ett pressmeddelande.

Macchiarini-skandalen

– Det här är väldigt skarp kritik och det bekräftar den bild som KI:s egen rapport visar, att man åsidosatt de regler man hade att följa. Det visar också att det var rätt och riktigt (av regeringen) att avvisa de som satt i Karolinska institutets styrelse, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, till TT.

Vill följa upp KI

Bristerna gör att UKÄ inte nöjer sig med att kritisera Karolinska institutet. UKÄ kommer även att följa upp institutets arbete med dess åtgärdsplan. Ämbetet ska även granska styrdokument och ärenden, de senare genom särskilda stickprov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet